Nova elektronska usluga – online prijava dece u vrtiće

Umesto u redovima i pred šalterima, građani Beograda će od 9. maja  decu moći da upisuju u predškolske ustanove i uz pomoć interneta, putem Nacionalnog portala eUprava (http://www.euprava.gov.rs). Sva dokumenta koja su do sada bila potrebna za prijavu zameniće jedan obrazac, a proces upisa biće jednostavan i u potpunosti besplatan.

eupravaOnline upis dece u predškolske ustanove nastao je kao rezultat zajedničkog rada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Direkcije za elektronsku upravu, Grada Beograda, Ministarstva privrede – Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), kao i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja – PIO Fonda.

“Online upis dece u predškolske ustanove samo je jedna u nizu usluga koje je Beograd digitalizovao u poslednjih godinu dana. Grad je time je potvrdio ne samo da brine o svojim građanima, već i da preduzima konkretne korake, kako bi stvorio modernu, efikasnu i bespapirnu administraciju za sve Beograđane. Još jednom bih želeo da pohvalim njihov rad i zahvalim im se na tradicionalno dobroj saradnji” – istakao je Dušan Stojanović, Direktor direkcije za elektronsku upravu pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

On je dodao da će se proces predaje zahteva za upis deteta u predškolsku ustanovu preko Nacionalnog portala eUprava i portala Grada Beograda odvijati u dva jednostavna koraka – popunjavanje i slanje prijave. Za slanje zahteva, kako on kaže, dovoljno je samo da korisnik otvori nalog na Nacionalnom portalu elektronske uprave ili internet portalu Gradske uprave Grada Beograda (www.euprava.beograd.org.rs).

Siniša Mali, gradonačelnik Grada Beograda objasnio je da će obrazac za upis deteta u predškolsku ustanovu na teritoriji Beograda moći da se preda i lično u predškolskoj ustanovi, ali bez potrebe da se uz njega prilažu druga dokumenta. Dalji tok prijave, kako je istakao, teći će uobičajenim putem – posle predaje zahteva komisija koju ima svaka predškolska ustanova odlučivaće o zahtevu za upis deteta u vrtić, bez obzira na način na koji je pristigao.

”Ova usluga namenjena je kategoriji građana kojoj je vreme posebno dragoceno – roditeljima maloletne dece. Oni više neće morati da izostaju sa posla ili odustaju od svojih obaveza i planova, kako bi pribavili papire potrebne za upis. Ceo proces moći će da obave uz pomoć računara i internet konekcije, kroz nekoliko jednostavnih koraka. Ova usluga doprineće uštedama u budžetu Grada Beograda, iz kog se na godišnjem nivou izdvoji novac za štampanje više od 35.000 papira za upis dece u vrtiće” – rekao je Mali i dodao da je usluga izrađena uz pomoć postojećih resursa Direkcije za elektronsku upravu i da Grad nije koštala ništa.

Podsetimo, Nacionalni portal postoji od 2010. godine, a danas broji više od 300.000 aktivnih korisnika kojima je na raspolaganju oko 300 usluga. Zahvaljujući stalnom zalaganju ljudi iz Direkcije elektronsku upravu koji kontrolišu rad Nacionalnog portala u 2015. godini najavljeno je i potpuno ukidanje M4 obrasca, kao i niz novih e-usluga koje saradnju građana i privrednog sektora sa državom čine jednostavnijom, komfornijom i jeftinijom.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

3 thoughts on “Nova elektronska usluga – online prijava dece u vrtiće

 • 17. May 2016. at 23:31
  Permalink

  Zasto unosenje podataka za upis u predskolsko vazi samo za Strane drzavljane?

  Ili postoji negde i za nas,a da nisam video?

  Ako mozete samo da me uputite ako je uopste moguce da se dostave podace preko portala?

  Hvala

 • 10. May 2016. at 12:07
  Permalink

  Probala sam da se ulogujem na sajt i prijavim dete ali sajt ne radi.

 • 6. May 2016. at 11:31
  Permalink

  Sjajna stvar, usput se mogu do detalja pratiti realizacija prijava i izbeći svaki vid protekcije, mućki i nepravilnosti kojih je nesumljivo bilo u predhodnom periodu u velikom broju! Usput predškolske ustanove ovime nisu oduševljene jer im je izbija iz ruku mogućnost ličnog uticaja na prijem dece. Najbolje bi bilo da se po prikupljenim prijavam JAVNO objave rezultati, kako bi se sprečile špekulacije svake vrste. Čestitam inicijatorima ove sjajne ideje.

Comments are closed.