ePlaneta

Nova Huawei uzdanica – nova 9

Ukoliko bismo jednom rečju opisali dolazak Nova 9 serije u Evropu, to bi bilo – iznenađenje! Očekivali smo da će P50 serija doći na stari kontinent, ali se ispostavilo da se Huawei opredelio za svoju seriju više srednje klase, koja je imala neke veoma popularne i prepoznatljive predstavnike, poput nova 5T telefona koji je bio veoma cenjen u Srbiji. Šta donosi nova(jlija)?

PCPress.rs Image

Brzo i lepo

Huawei je rešio da u ovoj seriji implementira mnoštvo stavki koje su obično rezervisane za najvišu kategoriju uređaja, pa tako ovde imamo OLED ekran osvežavanja od 120 Hz, (veoma) brzo punjenje, izuzetan dizajn i kvalitet izrade. Takođe, stiže sa Qualcomm čipsetom. Ukoliko se pitate otkud to, „začkoljica“ je u tome što je reč o Snapdragon 778G 4G varijanti – dakle, nije reč o 5G telefonu. Što nama neće praviti razliku, nažalost, još dugo, dugo vremena.

PCPress.rs Image

S druge strane, čipset donosi odlične performanse, kako u procesorskom, tako i u grafičkom delu. Tome doprinose i 8 GB sistemske memorije, dok za skladište Huawei nudi 128 GB. Sistem je vrlo odzivan i rado reaguje na komande, a odličan utisak upotpunjuje izuzetno responzivan ekran i sjajan osećaj pod prstima, bilo kada je reč o specijalnom premazu na gornjoj strani ili divnom materijalu poleđine.

Pročitajte i:  Huawei lansirao nove pametne uređaje u Dubaiju

PCPress.rs Image

Kad govorimo o tome, veoma značajan utisak koji telefon ostavlja je – vrhunska estetika. Jednostavno rečeno, nova 9 je izuzetno lep telefon, u ruci deluje veoma lagano sa masom od 175 grama, malom debljinom i relativno kompaktnom dijagonalom od 6,57 inča. Ne znamo koliko će se izdržljivim pokazati savijeni bokovi sa zakrivljenim ekranom, ali i to upotpunjuje doživljaj kompaktnosti telefona, čineći ga elegantnijim, ali i naizgled manjim nego što to zaista jeste. Telefonu sa te strane upućujemo sve pohvale.

PCPress.rs Image

Dobra baterija, sjajna kamera

Huawei je dobro poznat po tome što sjajno optimizuje potrošnju i bateriju, pa je tako i ovog puta. Model nova 9 relativno lagano izdržava i do dva dana korišćenja, zahvaljujući ugrađenoj bateriji od 4300 mAh. Da sve bude još bolje, u pakovanju ide punjač kapaciteta čak 66 W, koji će munjevito dopuniti telefon. Zapravo, od 0 do 100% će nova 9 doći za svega 38 minuta na ovom punjaču.

PCPress.rs Image

Kamera sistem je oslonjen na 50 MP RYYB glavni senzor, koji je zaslužan za gro mogućnosti ovog telefona u domenu snimanja fotografija i videa. Nažalost, ovde nemamo telefoto kameru, već ostatak sistema čine ultrawide senzor od 8 MP i dva 2 MP senzora za bokeh i makro.

Fotografije snimljene Huawei nova 9 telefonom

No, ta glavna kamera je vraški dobra, s otvorom blende od f/1.9 i faznim autofokusom, te pravi fantastične fotografije u svim uslovima. Jednostavno, Huawei filozofija kvalitetnog senzora i optimizacije uz upotrebu veštačke inteligencije daje odličan rezultat u raznim prilikama. Podržano je i 4K video snimanje u 30 fps.

Primeri zuma – Normal (1X), 2X i widescreen (0.5X)

Posebno bismo pohvalili noćno snimanje, koje je fantastično na nova 9 telefonu, tradicionalno za Huawei. Noćne fotografije su izuzetno detaljne i raskošne, i verovatno ćete se sami iznenaditi u puno situacija kako li je telefon uspeo da uhvati tolike detalje u slabo osvetljenom okruženju. Za selfije je zadužen odličan 32 MP senzor smešten na sredini gornjeg dela ekrana. Kvalitetom selfija smo veoma zadovoljni.

Primeri noćnih fotografija Huawei nova 9 telefona

Sistemska Harmonija

Nova serija se bazira na Harmony OS2 operativnom sistemu. Kao što vam je već dobro poznato, Huawei ne može da koristi GMS (Google Mobile Services) usled sankcija, pa nudi ekosistem koji je sam razvio i koji smo već upoznali testiranjem MatePad 11 tableta. Brojne alternative za Google aplikacije su dostupne, a Petal Search i AppGallery prodavnica aplikacija su mesta na kojima ih možete naći. Sam sistem deluje veoma utegnuto i grafički raskošno i ukoliko ste ikada koristili Huawei uređaj, imaćete osećaj da je sve na svom mestu.

Harmony OS2 operativni sistem uz EMUI 12 korisnički interfejs

Takođe, sopstveni ekosistem je omogućio kompaniji Huawei još bolji i veći stepen integracije među uređajima, pa sada svi nude jedinstvene mogućnosti i opcije kada su međusobno povezani i tu je velika snaga i prednost sistema, pod uslovom da koristite i Huawei laptop, pametni sat i drugo. Zapravo, pun smisao se i vidi tek kada se povežu Huawei telefon, pametni sat, tablet, slušalice i drugi uređaji. Kad smo kod toga, za najbrže kupce tokom pretprodaje do 7. novembra je predviđen i poklon u vidu Freebuds 4 bubica.

Pročitajte i:  Motorola g85 donosi izvanredan dizajn, fantastične boje i izuzetne performanse sa jednim iznenađenjem

PCPress.rs Image

Gde nas to dovodi? Huawei nova 9 je odličan telefon, i ne sumnjamo da će imati puno poklonika, tim pre što je reč o zaista izuzetno lepom i dopadljivom telefonu. Da li možete bez Google servisa? U tom slučaju, toplo preporučujemo da stavite nova 9 na najuži spisak. Telefon ima brojne adute koji ga čine jednim od najistaknutijih u njegovoj kategoriji.

Korisna adresa: huaweishop.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,