BIZIT plus

Nova prevara putem emaila 

Stručnjaci iz bezbednosne firme Kaspersky upozorili su na nove talase vishinga (voice phishing) koji ciljaju korisnike sa ekstravagantnim zahtevima za kupovinu.

PCPress.rs Image

Ne, niste naručili tri nova iPhone-a

Kompanija kaže da se još uvek nepoznati kriminalci predstavljaju kao poznati proizvođači hardvera i softvera i „upozoravaju“ ljude na njihove laptopove za igre, Apple pametne satove i kupovinu licenci za softver. Bez obzira na proizvod, vrednost kupovine je obično prilično velika, s ciljem da se žrtva uplaši i pozove broj naveden u emailu. Kada žrtva pozove broj, napadači će pokušati da izvuku bilo kakve vredne ili lične podatke preko telefona ili će pokušati da navedu žrtvu da instalira zlonamerni softver.

Ova vrsta neželjenog emaila ne sadrži linkove, ali uključuje telefonski broj koji se od žrtve traži da pozove ako želi da promeni ili otkaže porudžbinu. Ako žrtva pozove, najverovatnije će prevaranti pokušati da dobiju akreditive za prijavu za neku finansijsku uslugu ili podatke o bankovnoj kartici. Alternativno, mogli bi pokušati da prevare žrtvu da prenese novac ili čak instalira trojanca na njihov računar. Stoga bi korisnici morali da budu posebno oprezni kada primaju neočekivane poruke.

Pročitajte i:  Apple iPhone - popravka sa korišćenim delovima 

Dakle, ako dobijete email poruku koja vas obaveštava o skupoj kupovini koje se ne sećate i ako email sadrži i telefonski broj koji bi trebalo da pozovete da biste otkazali porudžbinu, nemojte to učiniti. Instaliranje pouzdanog antivirusnog rešenja sa zaštitom od finansijskih napada, krađe identiteta i prevara na mreži uvek je dobro rešenje. Mala i srednja preduzeća često su na meti takvih napada, jer njihovi zaposleni često nemaju dovoljno osoblja, preopterećeni su i stoga ih je lakše uhvatiti nespremnim.

Izvor: Techradar

Facebook komentari: