Ikotek

Nova Waze funkcija ima za cilj da vas očuva bezbednim na putevima gde se često događaju nesreće

PCPress.rs Image

Waze uvodi novu bezbednosnu funkciju koja treba da pomogne vozačima da budu sigurniji na putevima.

Obaveštenja za siguran povratak kući

Prema Waze objavi na blogu, najnovija bezbednosna funkcija naziva se “istorija nesreća”, koja skreće pažnju vozača na upozorenja dok su na putu. Povrede nastale usled nesreća osmi su vodeći uzrok smrti širom sveta, i takva upozorenja putem Waze-a mogla bi doprineti smanjenju tog broja.

Ako ste kao vozač na putu gde je bio veći broj nesreća, Waze će vas upozoriti pre nego što stignete na taj deo puta. Na osnovu prikazanog primera, izgleda da će se ova upozorenja pojaviti na dnu vaše Waze aplikacije dok vozite.

Pored minimalističkog pristupa, Waze navodi da je ograničio broj upozorenja koja šalje vozačima. Takođe, aplikacija neće upozoriti vozače na mesta gde su česte nesreće ako se nalazite na ulici koju često koristite. Kompanija navodi da ova upozorenja koriste AI softver i izveštaje korisnika da bi obavila svoj posao.

Pročitajte i:  AI glasovi preuzimaju internet

Izveštaji dolaze direktno iz Waze zajednice, koja sarađuje sa istorijskim podacima o nesrećama i “ključnim informacijama” o ruti koju koristite. Waze objašnjava da takve informacije uključuju saobraćaj, da li se nalazite na autoputu ili lokalnoj ulici, nivoe nadmorske visine i još mnogo drugih podataka.

Iako je ova bezbednosna funkcija lansirana 8. novembra, imajte na umu da može potrajati neko vreme pre nego što se pojavi za sve korisnike na Androidu i iOS-u.

Izgleda da se ova vrsta upozorenja “istorije nesreća” pojavljuje kao rezultat testiranja opasnih puteva koje je kompanija započela krajem prošle godine u decembru. Tada je rečeno da će putevi sa bogatom istorijom nesreća biti označeni crvenom bojom. Međutim, sada, sa punim izdanjem ove funkcije, to više ne izgleda kao slučaj, jer se Waze opredeljuje za jednostavno upozorenje sa informacijama o tome kada vozači treba da budu oprezniji.

Izvor: Androidcentral

Facebook komentari:
SBB

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *