BIZIT plus

Nova WhatsApp nadogradnja omogućava vam sigurniji način za obavljanje telefonskih poziva

WhatsApp uvodi novu sigurnosnu funkciju u svoje mobilne aplikacije za Android i iOS koja će blokirati pristup vašoj IP adresi zlonamernim osobama.

PCPress.rs Image

Sada možete usmeriti pozive preko serverske infrastrukture kompanije

Situacija koju platforma rešava je složena. Prema rečima WhatsApp-a, “većina proizvoda za pozivanje” koristi direktnu peer-to-peer vezu između dve osobe. Ovo omogućava “brži prenos podataka i bolji kvalitet poziva”, ali zahteva da uređaji koji učestvuju “znaju IP adresu jedan drugoga”, tako da se podaci šalju napred i nazad radi održavanja povezanosti. Međutim, ako zlonamerna osoba ima odgovarajuće tehničko znanje, može presresti jedan od ovih paketa i doći do osetljivih informacija o meti, kao što je njihova “opšta geografska lokacija ili internet provajder”.

Da bi rešila ovaj problem, WhatsApp uvodi “Protect IP Address in Calls”, alat koji će prenositi pozive koje obavljate putem serverske infrastrukture kompanije. Ovo će osigurati da potencijalni sajber-kriminalci neće moći videti vašu ili bilo čiju drugu IP adresu. Naravno, pozivi će ostati end-to-end enkriptovani.

Pročitajte i:  WhatsApp vesti nedelje: brz pristup pozivima pomoću prečice za omiljene kontakte

Međutim, postoji jedan “kvaka”. Budući da ćete izbeći direktnu vezu, aktiviranje ove funkcije smanjiće kvalitet poziva. Neće biti tako kristalno jasni kao što bi bili da je peer-to-peer veza.

Na internetu se vodi rasprava o tome da li je uopšte moguće doći do IP adrese putem telefonskog poziva. Većina tvrdi “Ne, nije moguće”, međutim, britanska komunikaciona kompanija Ocean Telecom tvrdi da je to moguće ako se poziv obavlja putem VoIP (glas preko internet protokola) veze, što WhatsApp koristi za svoju uslugu. Postoji posebna tehnika pod imenom “presretanje paketa” gde sajber-kriminalac može presresti podatke koji sadrže osetljive informacije.

Ali, kao što smo već rekli, to zahteva određeni nivo tehničkog znanja. Ovo nije nešto što svako može da uradi, niti je ovo funkcija koju će svako koristiti.

WhatsApp navodi Protect IP Address in Calls namenjena njihovim “najosetljivijim korisnicima” koji žele mogućnost da preusmere pozive preko serverske infrastrukture. Standardni nivo sigurnosti na WhatsApp-u je dovoljan za većinu ljudi.

Pročitajte i:  WhatsApp radi na novoj funkciji deljenja koja radi slično kao Apple-ov AirDrop 

Pratite izdanje ovog ažuriranja kada stigne na vaš telefon. Uputstva o tome kako da omogućite ovu funkciju mogu se pronaći na zvaničnom Help Center sajtu platforme. Možete je naći u naprednom odeljku menija za podešavanje aplikacije.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: