BIZIT Seminar

Novi AI alat za audicije koristi glasove glumaca

Veliki egzistencijalni strah u mislima svih je nekada bio gubitak posla zbog veštačke inteligencije.

PCPress.rs Image

Jedva čekamo da vidimo kako ovo funkcioniše

Sve se to promenilo s pandemijom i milioni su bili suočeni sa gubitkom posla koji nije imao nikakve veze sa automatizacijom. Za mnoge, najbolje rešenje za probleme sa zapošljavanjem u vezi sa COVID-om bilo je da se okrenu frilenserima ili gig-based ekonomiji. Ovo je dovelo do ogromnog porasta vrednosti za kompanije specijalizovane za povezivanje klijenata sa frilenserima, a Fiverr, kompanija sa sedištem u Izraelu, nije bila izuzetak. Ali vremena se menjaju i radnici se vraćaju u kancelariju. Ovo je izazvalo malo opreznog pesimizma na tržištu, pa čak ni Fiverr, čije su akcije dostigle vrhunac tek prošle godine, nije imun na efekte.

Da bi se stvari pokrenule u pravom smeru, kompanija uvodi nova inovativna rešenja za koja veruje da će zadržati radnike i njihove kupce na platformi u eri posle COVID-a. Možda najzanimljivije među ovim novim rešenjima su Fiverrove „AI Auditions“, alatka zasnovana na mašinskom učenju koja sintetiše ljudski govor tako da glumci mogu da učestvuju na audicijama za glasovne uloge – asinhrono. Fiverrov novi alat je ostvarenje snova režisera (ako radi). Nudi se samo za upotrebu odabranoj grupi radnika, tako da nema mnogo toga da se kaže o njegovoj efikasnosti. Prema saopštenju kompanije, proces je jednostavan:

Pročitajte i:  LinkedIn dodaje AI alate

Umetnici koji snimaju glas na Fiverr-u mogu da kreiraju sopstvene AI glasove, tako što će brzo obučiti Voice Audition engine. Kupci će tada moći lako da pristupe Fiverrovom tržištu kako bi „uzorkovali“ glas umetnika bez potrebe da ih prvo kontaktiraju ili traže od njih da se pojave na audiciji. Nakon što ukuca rečenicu ili dve iz njihovog scenarija u okvir za tekst na Fiverr profilu umetnika, AI će pročitati tekst naglas, glasom umetnika, dajući im ideju da li će glas te osobe funkcionisati za njihov projekat.

Prema svedočenju uključenom u saopštenje za štampu AI Auditions, proces snimanja i slanja glasovnih uzoraka na audicije može biti zamoran i dugotrajan. Glavne prednosti AI Audicija bile bi jednokratni ciklus obuke i mogućnost da režiseri čuju glumce kako govore bilo koju rečenicu. Za glumce, jednokratni ciklus obuke znači da mogu da planiraju kratko vreme kada je njihov glas u stanju vrhunske performanse, a zatim puste mašini da se nosi sa ostatkom zamaranja uključenog u audicije u prvom krugu.

Pročitajte i:  CNET koristio AI za pisanje finansijskih tekstova 75 puta

Problem je u tome što AI Audicije zvuče previše dobro da bi bile istinite. Ako je dovoljno robustan da bude koristan – tj. kvalitet zvuka je solidan i zaista predstavlja jedinstveni glas određenog ljudskog glumca – onda će verovatno biti neverovatno primamljivo za zloupotrebe. Gledajući na ovo iz ugla izgladnelog umetnika ili koordinatora projekta koji samo pokušava da uradi svoj najbolji posao, deluje kao božji dar. Postoji pristojna šansa da Fiverrov AI nije u stanju da proizvede glasovne performanse vredne Oskara, ali to neće biti važno za svaki projekat. Uzimajući to u obzir, ako Fiverr uspe da zadrži podatke u tajnosti i uvede neku vrstu vodenog žiga ili druge mere koje sprečavaju intelektualnu krađu… ovo bi moglo da izjednači uslove za glasovne glumce koji imaju više strasti prema svom zanatu nego što imaju vremena za audicije.

Izvor: Thenextweb

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,