Novi Arm ugovor znači da bi vaš sledeći mobilni uređaj mogao da koristi Intel SoC sledeće generacije

Intel i Arm su upravo sklopili dogovor koji bi mogao da promeni način na koji se budući mobilni uređaji napajaju, a da ne spominjemo čitav niz digitalnih uređaja u svakoj kategoriji upotrebe.

PCPress.rs Image

Intel i Arm se udružuju kako bi proizveli Intel 18A SoC male snage

Iako je Intel dugo pravio najbolje procesore na planeti za računare i laptopove, nije bio toliko uključen u poluprovodnike male snage, kao što su oni koji se koriste u telefonima, tabletima i IoT uređajima, kao što su pametni zvučnici. Izgleda da će se to promeniti novim sporazumom između Intel Foundry Services i Arm Ltd.

Britanska kompanija za proizvodnju poluprovodnika Arm već dugi niz godina licencira svoje dizajne procesora glavnim industrijskim igračima kao što su Apple i Qualcomm za upotrebu u mobilnim telefonima i tabletima, zahvaljujući Arm-ovom naglasku na energetsku efikasnost mobilnih uređaja, u odnosu na sirove performanse koje se obično vide na desktop računarima. Ali Intel i Arm su se klonili jedni drugih, čineći današnju zajedničku najavu velikim razvojem u oblasti poluprovodnika.

Pročitajte i:  Apple ima velike ambicije u vezi AI

U srcu kooptimizacije tehnologije dizajna (DTCO – design technology co-optimization) za koju su se dve kompanije složile, je Intelov 18A proces, koji je poslednji proces proizvodnje čipova u Intelovoj agresivnoj petogodišnjoj mapi puta koja je počela sa Intel Alder Lakeom. Taj čip je napravljen na 10nm Intel 7 procesu. Intel 18A je planirana za  proizvodnju koja počinje u drugoj polovini 2024. godine, a čipovi koji su dizajnirani zajedno sa Arm-om će verovatno početi da silaze sa linije do kraja te godine.

„Postoji rastuća potražnja za računarskom snagom koju pokreće digitalizacija svega, ali do sada su kupci imali ograničene mogućnosti dizajna oko najnaprednije mobilne tehnologije“, rekao je Pat Gelsinger, izvršni direktor Intel Corporation. 

Intel je gigant u industriji poluprovodnika, kao i u proizvodnji procesora. Pokojni Gordon Mur, po kome je Murov zakon dobio ime, bio je jedan od Intelovih osnivača pre više od pola veka, a Intel je bio na vrhuncu tehnologije računarske obrade prilično od samog početka integrisanog kola.

Pročitajte i:  Odluka Apple da odustane od veb aplikacija za iPhone je pod lupom u EU 

Ali Intel je poslednjih godina imao veliku konkurenciju, i to ne samo od AMD-a. TSMC i Samsung su obe glavne fabrike čipova koje snabdevaju sve od Nvidije i AMD-a do Apple-a i Qualcomm-a. Intel je, na mnogo načina, bio čudak što je napravio sopstvene čipove u svojoj kući.

Sa ovim novim ugovorom sa Arm-om, Intel preduzima veliki korak u servisiranju potreba „fabless“ industrijskih partnera. Fabless je fin način da se kaže da kompanije kao što su Arm, AMD i Apple koje dizajniraju računarske procesore u svojoj kući, moraju da odu negde drugde da bi čipove proizvodile, sve češće od strane Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Otvarajući svoje proizvodne usluge i dozvoljavajući kompanijama da donesu sopstvene dizajne čipova Intelu za proizvodnju na Intelovom 18A procesu, kompanija zauzima veliki deo na tržištu koje zapravo ima samo dva druga igrača, TSMC i Samsung. S obzirom na poziciju kompanije Intel u industriji, to je verovatno jedina kompanija na svetu koja bi mogla da se kredibilno takmiči sa TSMC i Samsung-om.

Pročitajte i:  Apple i Epic Games: Borba se nastavlja

Sve ovo će, nadamo se, značiti znatno jeftinije čipove jer konkurencija radi svoje. Ostaje da se vidi šta će ovo novo partnerstvo razviti u narednoj deceniji, ali Arm sigurno neće biti poslednja kompanija koja će pokucati na vrata Intelove fabrike u godinama koje su pred nama.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,