Top50 Glas publike

Novi život dobrog starog Wi-Fi-a

WiFi-3G 3G je svuda oko nas, ali tu je i Wi-Fi. Iako liče na snažne konkurente, prepliću se mnogo više nego što ste ikada pomislili… — Zoran Popović*

U prva dva meseca prodaje, korisnici su preuzeli dva miliona iPad-a. A za razliku od iPhone-a, na čiju se 3G verziju čekalo godinu dana, Apple je praktično odmah ponudio i verziju koja omogućava povezivanje na 3G mrežu. Stižu i odgovori: HP je predstavio svoj Slate, koji takođe ima i Wi-Fi i 3G konektivnost, a Amazon je predstavio Kindle 2 koji omogućava preuzimanje sadržaja preko 3G mreže.

Pojava iPhone-a je izazvala malu revoluciju kod mobilnih operatora u SAD jer je prosečan korisnik novog gedžeta prenosio pedeset puta veću količinu podataka sa Interneta u odnosnu na korisnike drugih smartfonova. Veliki broj aplikacija koje su zahtevale stalnu vezu s Internetom, kao i ekspanzija društvenih mreža i always connected kulture, dovela je do toga da su mobilni operatori ubrzano krenuli u izgradnju 3G mreža.

Pokazalo se da prihodi mobilnih operatora ne prate rast količine prenetih podataka, te da su potrebna velika ulaganja da bi se proširili kapaciteti. Tako je AT&T u poslednje tri godine u mobilnoj mreži zabeležio povećanje prenosa podataka od 5.000 odsto! Ispostavilo se da umesto video-poziva korisnici od 3G veze žele "samo" brz i pouzdan pristup Internetu jer je tamo negde u "oblaku" sve što im treba.

Pročitajte i:  Rezultati benčmarka mobilnih mreža u Republici Srbiji u 2022. godini

U međuvremenu je Wi-Fi postao široko rasprostranjen. U poslovnom okruženju se podrazumeva, ima ga i priličan broj domaćinstava, a hot-spot-ovi niču na sve strane. Mobilni operatori su dugo na Wi-Fi gledali kao na pretnju koja im odnosi deo prihoda, ali taj stav se menja i Wi-Fi postaje sredstvo za offload dela saobraćaja, čime se sprečavaju zagušenja u 3G mreži.

To odlično ilustruje situacija u kojoj je AT&T od T-Mobile-a "preoteo" ugovor s lancem Starbuck Coffee. Sada DSL, iPhone i Blackberry korisnici mogu besplatno pristupati Internetu preko Wi-Fi mreže u više od 7.000 ovih kafeterija širom SAD. Sličan ugovor postoji i sa McDonalds restoranima, a na AT&T sajtu možete naći mapu sa ogromnim brojem hot-spot-ova širom sveta. Naravno, ovaj operator nije izgradio sve te mreže, već ima potpisane ugovore o romingu sa vlasnicima postojećih Wi-Fi mreža, zbog čega uspeva da skloni i do 20 odsto svog saobraćaja sa 3G mreže.

Stanje u Srbiji

Nedavno je objavljena vest da je Srbija sa preko dva miliona naloga na Fejsbuku prva u regionu, a sedamnaesta u Evropi po broju korisnika ove društvene mreže. To samo pokazuje da je Internet ovde sve prisutniji i da postaje deo svakodnevice. Istovremeno, sve je više kafića u kojima postoji besplatan Wi-Fi pristup Internetu, a u hotelima je to praktično postao standard.

Pročitajte i:  Kada Piksi da znak za igru

Internet provajderi su prvi prepoznali marketinšku moć besplatnog Wi-Fi pristupa Internetu, tako da SBB ima više od 100 hot-spot-ova u kafićima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a svoje mreže imaju i Neoobee (sada deo Orion telekoma), Radijus vektor, SatTrakt… Telenor je 2008. godine krenuo s realizacijom Internet parkova pa je do sada pokrio veliki broj parkova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Valjevu i Subotici.

U svetlu mogućnosti da Deutsche Telekom (T-Mobile) kupi Telekom Srbija treba istaći da nemačka kompanija ima više od 45.000 hot-spot-ova širom sveta, među kojima su i oni u regionu. Ako T-Mobile uđe u Srbiju, realno je očekivati da nastavi sa sličnom praksom, a bio bi pozitivan pomak kada bi postojeći mobilni operatori sledili primer iz SAD i omogućili svojim korisnicima Wi-Fi pristup Internetu prilikom putovanja u zemlje okruženja.

Umesto zaključka

Za lance ugostiteljskih objekata, šoping-centre i javne objekte od opšteg značaja postaje interesantno da razmotre ozbiljnije ulaganje u sopstvenu Wi-Fi infrastrukturu koju bi mogli da ponude mobilnim operatorima. Da bi roming više operatora u jednoj takvoj mreži bio moguć, mreža mora biti projektovana na pravi način. Pravilnim planiranjem radio pokrivanja i izborom opreme koja podržava više logičkih mreža u okviru iste fizičke mreže (višestruki SSID), mogu se privući operatori, a samim tim i njihovi korisnici.

Pročitajte i:  Delta Air Lines: Besplatan WiFi signal od sledeće godine

Mogućnost rominga više operatora u okviru iste Wi-Fi mreže može pomoći lokalnim samoupravama da se lakše odluče za outdoor pokrivanje centralnih gradskih zona i da sa operatorima podele troškove takve investicije. Takva gradska mreža je višestruko korisna, jer se osim za pristup Internetu može koristiti i za komunikaciju gradskih službi. Gradonačelnik Londona Boris Džonson prepoznao je značaj takvog projekta i najavio da će u sklopu priprema za Olimpijske igre 2012. svaki stub javne rasvete i svaka autobuska stanica postati Wi-Fi hot-spot!

*Autor je direktor sektora usluga u kompaniji Konsing Group (www.konsing.com) iz Beograda


Više o komercijalnom WiFi pristupu i kombinovanju 3G i WiFi tehnologija u Srbiji i regionu možete da saznate na sledećim web adresama:

http://europe.nokia.com/find-products/devices/nokia-c3
http://www.t-mobile.hr/4/40-20-40-30-00.asp
http://www.btopenzone.com/buy/choice.jsp
http://www.att.com/gen/general?pid=13540
http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2010&mm=05&nav_id=432648
http://www.sbb.rs/Internet/216/Hot+Spot+Network.shtml/nav_start=0
http://www.telenor.rs/sr/O-Telenoru/Medija-centar/Saopstenja-za-medije/Besplatan-Telenor-Internet-u-parku-kod-Vukovog-spomenika-park-sa-besplatnim-Internetom-u-blizini-fakulteta-i-studentskog-doma/?pn=4
http://www.stcable.net/?page_id=81
http://hotspot.neobee.net/
http://www.reuters.com/article/idUSTRE5940GK20091005
https://selfcare.hotspot.t-mobile.com/locations/viewLocationMap.do
http://www.t-mobile.me/clanak.aspx?sajt=81&akcija=89&rubrika=123&clanakID=947&tip=1
http://www.t-com.hr/english/residential/internet/hotspot/locations.asp
http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?nav_id=432648
http://www.mts.telekom.rs/index.php/WLANstandard.html
http://www.vektor.net/internet/vektorcafe
http://www.zovime.com/nasa-mreza


PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,