Novo Vertiv istraživanje definisalo četiri standardna modela za primenu edge infrastrukture

Vertiv, globalni dobavljač kritične digitalne infrastrukture i kontinuiranih rešenja, objavio je rezultate detaljnog istraživačkog projekta za identifikaciju edge infrastrukturnih modela kako bi pomogao organizacijama da naprave iskorak prema standardizovanom pristupu primene edge računarstva. Definiranjem četiri standardna modela s namerom da se smanje troškovi i vreme potrebno za početak uporabe, kompanija Vertiv je tako poslovnim organizacijama osigurala jednostavniji odabir odgovarajuće edge infrastrukture.

PCPress.rs Image

Izveštaj pod nazivom Edge Archetypes 2.0: Deployment-Ready Edge Infrastructure Models, nadovezuje se na istraživanje edge arhetipova i taksonomije koje je Vertiv predstavio tržištu još 2018. godine. Novo istraživanje dodatno kategorizuje edge lokacije na bazi nekoliko činioca: lokacija i spoljašnje okruženje, broj serverskih ormara, zahtevi za napajanjem i dostupnosti sistema, zakup lokacije, pasivna infrastruktura, pružaoci edge infrastrukture te broj lokacija za moguću primenu. Četiri standardna modela za primernu edge infrastrukture uključuju:

  • Device Edge: edge compute se odvija na samom krajnjem uređaju te je integrisano u sam uređaj ili se nalazi samostalnom obliku koji je direktno priključen na sam uređaj poput AR/VR tehnologije ili pametnih semafora.
  • Micro Edge: Samostalno rešenje malih dimenzije veličine jednog ili dva servera do veličine od četiri rack ormara. Može se primeniti na enterprise vlastitoj lokaciji ili telco lokaciji, što se najčešće koristi kada se radi o upravljanju resursima u stvarnom vremenu i mrežnim ormarima koji su postavljeni u obrazovnim ustanovama.
  • Distributed Edge Data Center: Može se nalaziti unutar lokalnog data centra (ili već postojećeg enterprise data centra), mrežne sobe ili novog samostalnog objekta). Takođe, isto može biti mali, distribuirani data centar ili objekat za kolokaciju koji se nalazi na telco mreži ili na regionalnoj lokaciji. Distribuirani Edge data centri se najčešće koriste u proizvodnji, telekomunikacijama, zdravstvu i aplikacijama za pametne gradove.
  • Regional Edge Data Center: Objekat data centra koji se nalazi izvan hub-ova core data centra. Budući da je ovo tipično objekat koji je namenski izgrađen za računarsku infrastrukturu, deli mnoge karakteristike hyperscale data centara u velikim razmerama, na primer klimatizovan je i kontrolisan te ima visoku sigurnost i pouzdanost rada sistema. Ovaj model je uobičajen za maloprodajne aplikacije i služi kao posredničko mesto za obradu podataka.
Pročitajte i:  Pridružite se nagrađivanom partnerskom programu kompanije Vertiv!

PCPress.rs Image

Predstavljanje edge arhetipova pre tri godine značajno je unapredilo razumevanje edge-a. To je bio prvi službeni pokušaj da se uz pomoć prikupljenih informacija iz industrije grupišu edge aplikacije na način koji bi pomogao organizacijama da izbegnu nepotrebno osmišljavanje već postojećih ideja pri svakoj primeni edge. Od tog trenutka, organizacije i grane industrije deluju paralelno – često u saradnji s kompanijom Vertiv – na stvaranju standardizovanih procesa i tehnologija za unapređenje razumevanja edge-a i njegove efikasnosti. Ovi najnoviji modeli edge infrastrukture predstavljaju logičan sledeći korak u industriji.

„Kako edge tehnologije napreduju te edge mesta postaju sve sofisticiranija, stvarajući infrastrukturne modele kao nužan korak prema standardizovanoj opremi i dizajnu koji povećavaju efikasnost, smanjuju troškove te rokove tokom implementacije. Edge lokacije i dalje će zahtevati neka prilagođavanja kako bi zadovoljile specifične potrebe korisnika, ali ti modeli pojednostavljuju mnoge temeljne izbore i uvode preko potrebnu konzistentnost u edge okruženja. Ovo istraživanje posebno je korisno za specifične skupine poput channel partnere i stručnjake za upravljanje IT resursima“, izjavio je Martin Olsen, globalni potpredsednik za edge strategiju i transformaciju u kompaniji Vertiv.

Pročitajte i:  Vertiv se pridružuje NVIDIA partnerskoj mreži

PCPress.rs Image

Rezultati istraživanja uz partnersku podršku analitičke kompanije STL Partners jasno pokazuju da će edge lokacije zahtevati poboljšanja na temelju činioca koji mogu uključivati okolinu, slučaj upotrebe, nasleđenu opremu, sigurnost i održavanje, rad enterprise data centara te komunikacijske sposobnosti. Ova prilagođavanja moguća su u okvirima edge infrastrukturalnih modela i ne umanjuju prednosti standardizacije koje ti modeli pružaju.

“Usvajanjem četiri infrastrukturna modela, edge stručnjaci u celom ekosistemu mogu ostvariti niz prednosti koje uključuju ubrzanje izlaska na tržište kao i ubrzanje same implementacije pristupne tačke. Edge tržište beleži rast, a ono se može ojačati samo uvođenjem nekog nivoa standardizacije u jezik koji koristimo za opisivanje edge mreža”, rekla je Dalia Adib, direktorka, savetnica i rukovodilac Odeljenja za edge računarske tehnologije, kompanije STL Partners.

PCPress.rs Image

Nadalje, izveštaj ispituje i zahteve edge infrastrukture za neke ključne industrije kao što su proizvodnja, maloprodaja i telekomunikacije te procenjuje njihove preferencijalne modele edge infrastrukture. Osim identifikovanje tih modela, izveštaj dodatno pruža i preporuke za enterprise te pružaoce rešenja koji primenjuju edge infrastrukturu.

Pročitajte i:  Važna uloga serverskog rack ormara u modernoj IT infrastrukturi

Vertiv je takođe razvio internet alat koji pomaže korisnicima, partnerima i drugima koji planiraju, odabiru i primenjuju edge lokacije kako bi odredili odgovarajući infrastrukturni model za svoje aplikacije. Izveštaj i alat dostupni su na web stranici Vertiv.com/EdgeArchetypes-EMEA.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: