BIZIT plus

Nvidia se sprema za razvoj veštačke inteligencije

Nvidia je objavila zaradu i prodaju u četvrtom kvartalu koji su nadmašili očekivanja analitičara i pružili snažne izglede za tekući kvartal.

PCPress.rs Image

Sve veća potražnja za čipovima

Zarada po akciji iznosi 1,32 dolara, u odnosu na očekivano 1,22 dolara, povećanje od 69 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Prihod iznosi 7,64 milijarde dolara, naspram očekivanih 7,42 milijarde dolara, što je porast od 53 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Nvidia je saopštila da očekuje da će u prvom kvartalu imati prihod od 8,1 milijardi dolara, što je više od očekivanja analitičara od 7,29 milijardi dolara. Generalni direktor Nvidia-ije Jensen Huang rekao je u izjavi da kompanija vidi „izuzetnu“ potražnju jer su njeni čipovi korisni za veštačku inteligenciju i druge intenzivne aplikacije.

Huang je takođe rekao da se ograničenja snabdevanja Nvidia-ije ublažavaju i da će se ponuda proizvoda kompanije “značajno” povećati u drugoj polovini 2022.

Akcije Nvidia-ije su ojačale 2021. godine, ali su ove godine pale za oko 10 odsto jer investitori traže sigurnije investicije u inflatornom okruženju.

Pročitajte i:  Wikipedia odustaje od nekih izvora zbog AI skandala

Nvidia je dobila podsticaj jer se „dobavljači oblaka“ okreću njenim grafičkim procesorima koji se koriste za aplikacije veštačke inteligencije kao što su prepoznavanje govora. Nvidia je prijavila prodaju od 3,26 milijardi dolara od svog poslovanja sa centrom podataka, što predstavlja rast od 71 odsto na godišnjem nivou.

Ranije je Nvidia najavila da će Meta koristiti svoje čipove za istraživanje veštačke inteligencije.

Igre su i dalje najveće tržište Nvidia-ije jer su njeni najnoviji GeForce grafički procesori idealni za igranje naprednih kompjuterskih igara. Posao igara porastao je za 37 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 3,42 milijarde dolara zahvaljujući prodaji GeForce-a, saopštila je kompanija.

Takođe, čipove Nvidia-ije koriste preduzeća za aplikacije kao što su kompjuterski potpomognuti dizajn i renderovanje. Prodaja u ovom poslu za profesionalnu vizuelizaciju, porastao je za 109 odsto godišnje na 643 miliona dolara. Kompanija je saopštila da je rast vođen prodajom čipova za radne stanice i hibridnim radom.

Međutim, Nvidia-ijin automobilski posao pao je za 14 odsto na 125 miliona dolara. To nije primarni fokus kompanije, ali predstavlja tržište rasta za njene čipove. Nvidia je rekla da su ograničenja u snabdevanju proizvođača automobila jedan od razloga što je njena prodaja automobila pala.

Pročitajte i:  Digital Day 2024: Oblikujte budućnost veštačke inteligencije

Nvidia je saopštila da se skoro svi njeni GPU-ovi sada isporučuju sa softverom koji ih sprečava da se koriste za rudarenje kriptovalute i da rudari umesto toga mogu kupiti specijalizovane procesore za rudarenje.

Za sada je prodato 550 miliona dolara u kripto-specifičnim karticama u fiskalnoj 2022. godini, a samo 24 miliona dolara u četvrtom kvartalu. Kompanija je saopštila da ima 9 milijardi dolara dugoročnih obaveza snabdevanja, u odnosu na 2,54 milijarde dolara pre godinu dana.

„Očekujemo da će se snabdevanje poboljšati u svakom kvartalu ubuduće“, rekao je Huang.

Nvidia je bila u pregovorima o kupovini kompanije za tehnologiju čipova Arm od SoftBank-e, ali je kompanija ranije ovog mjeseca objavila da transakcija nije uspela.

„Dali smo sve od sebe“, rekao je Huang. “Ali čeoni vetar je bio prejak.”

Nvidia je saopštila da očekuje naplatu operativnih troškova od 1,36 milijardi dolara kao rezultat neuspeha zaključivanja ugovora o Arm-u.

Izvor: CNBC

Facebook komentari: