Top50 Glas publike

Obeležen je Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti

Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti obeležio je danas poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić. Konferenciji je prisustvovao više ambasadora i drugih stranih diplomatskih predstavnika, predstavnika domaćih organa vlasti i institucija, akademske zajednice i NVO. Na konferenciji su govorili i šef Delegacije EU u Srbiji Nj.E. Sem Fabrici, Ambasador Kraljevine Norveške Nj.E. Arne Sanes Bjornstad i šef Misije OEBS u Srbiji Nj.E. Andrea Oricio.

PCPress.rs Image

Poverenik je ocenio da je neophodna potpuna promena odnosa države prema stanju u ovoj oblasti, i ovom prilikom je ukazao i na rezultate i glavne probleme u oblasti zaštite podataka o ličnosti u Srbiji. Poverenik je izneo i da će u kontekstu poglavlja o ljudskim pravima, na pregovore za prdruživanje EU negativno uticati višegodišnja praksa, u kojoj se državne aktivnosti uglavnom prebacuju samo na poverenika. Poverenik je naveo da to ne može proći bez dodatnih posledica.

Šabić je 28. januara 2017. obećao da će drugim nadležnima organima pružiti pomoć i da će u okviru toga na vreme staviti Vladi na raspolaganje novi model Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Poverenik je ovo obećanje ispunio, a zakon je trebao da bude usklađen sa evropskim standardima i novom Uredbom o zaštiti podataka o ličnosti EU. Međutim, Šabić je izrazio žaljenje jer Vlada tu pomoć nije iskoristila i stavila je Nacrt novog zakona koji je dosta ispod nužnog nivoa.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  EU želi da proizvođači telefona omoguće lako menjanje baterija
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,