N Central domination

Globalna ekonomija se oporavlja

Kristina Lagard, direktorka MMF-a, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu je naglasila da su znakovi oporavka svetske ekonomije evidentni, ali da je sada na političkim liderima da iskoriste ovaj momenat i hitno realizuju neophodne strukturne i makroekonomske reforme, kako bi se moglo adekvatno odgovoriti na izazove u budućnosti.

PCPress.rs Image

Osnivač Svetskog ekonomskog foruma profesor Klaus Švab je dodao: „Zahvaljujući kvantitativnom popuštanju uspeli smo da stabilizujemo krizu. Konjuktura se oporavlja, ali ključni segment smo zanemarili – socijalnu inkluziju“. Analitičari na Forumu rastuću socijalnu nejednakost definišu kao veliku opasnost koja vodi novim podelama, porastu populizma, pa i izbijanju nekih novih ratova, ukoliko se korenite reforme hitno ne sprovedu. U osnovi traži se reforma liberalnog kapitalizma sa većim akcentom na socijalnoj ravnopravnosti i borbi protiv siromaštva.

Analitičari prisutni na Forumu u Davosu su izjavili da na globalnom nivou suštinski još uvek ne postoje unificirane svetske regulative vezane za finansijski sektor. „Ako se doštampavanjem novca, pre svega u SAD i EU, tzv. programima kvantitativnog popuštanja 1, 2, i 3 uspelo sa stabilizacijom krize to ne znači da su ključni problemi uklonjeni. Dobijeno je na vremenu za reforme, a već nekoliko godina upravo u Davosu se ponavlja kako evropske komercijalne banke počivaju na jeftinom kapitalu dobijenom od Evropske centralne banke, ali ga ne ′puštaju′ u privredu. Realnih, opštih i dugoročnih strukturnih reformi još ili nema ili su prisutne sporadično i samo u nekim sektorima.”

PCPress.rs Image

Analitičari kažu da je Kina prošle godine ostvarila rast od 6,9 odsto i time de fakto spasila svetsku trgovinu. Smatraju da ukoliko američki predsednik nastavi sa forsiranjem tzv. protekcionističkih mera lako se može skliznuti u kinesko-američki trgovinski rat. Sličnog mišljenja je i član kineskog Politbiroa Komunističke partije zadužen za sektor finansija Liu He, koji protekcionističke mere smatra štetnim za svetsku trgovinu.

Izvor: Biznis i Finansije

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,