Odoo: ERP re­še­nje ko­je pra­ti vaš rast

Donedavno su samo državne institucije i moćne kompanije imale privilegiju da implementiraju skupa poslovna rešenja (ERP) poznatih brendova. Neretko se moglo čuti: veliki softver za velike, mali softver za male. Međutim, stvarnost je drugačija!

PCPress.rs Image

Startapi, male i brzorastuće kompanije imaju isto tako potrebu za dobrim velikim rešenjima, jer su ona u doba digitalizacije preduslov za njihov uspešan rast. Zahvaljujući zajednici otvorenog koda i kompaniji Odoo S.A., otvorena su vrata i malim i perspektivnim firmama. Uz pomoć poslovnih rešenja na bazi Odoo‑a, firme danas mogu mnogo jednostavnije, racionalnije i bolje da troše svoj razvojni budžet, birajući rešenje koje će im omogućiti razvoj i pratiti njihovo sazrevanje u skladu s potrebama.

Šta je Odoo?

Odoo je snažna open source platforma za poslovne aplikacije. Na bazi te platforme izgrađen je skup čvrsto povezanih aplikacija, koje pokrivaju sve poslovne potrebe, od CRM‑a i prodaje do računovodstva i upravljanja magacinima. Odoo poseduje dinamičnu i sve veću zajednicu okupljenu oko te platforme, koja konstantno dodaje nove funkcionalnosti, konektore za integraciju i razvija nove poslovne aplikacije. IRVAS je deo te zajednice koji radi na lokalizaciji za srpsko tržište i razvija specifične aplikacije za potrebe svojih korisnika. Primer takve aplikacije je Planiranje i upravljanje putničkim saobraćajem u preduzeću Niš ekspres AD, koja je sastavni deo kompletnog ERP sistema.

Pročitajte i:  PC Press video: ERP na zadovoljstvo korisnika – BIZIT panel

Odoo je baziran na Python programskom jeziku i koristi PostgreSQL bazu podataka. Arhitektura je višeslojna.

PCPress.rs Image

Sloj podataka (Data layer) je najniži nivo i odgovoran je za smeštanje podataka i persistenciju. PostgreSQL je jedini podržani RDBMS sistem. Binarne datoteke, kao što su prilozi dokumenata, slike i slično smeštaju se po pravilu u fajl sistem.

Logički sloj (Logic layer) je odgovoran za sve transakcije sa slojem podataka i kompletno se kontroliše pomoću Odoo servera.  Generalno pravilo je da se najnižem sloju podataka pristupa isključivo preko ovog sloja, jer se na taj način obezbeđuju bezbednost pristupa i konzistentnost podataka. Ključna komponenta Odoo servera je Object‑Relational Mapping (ORM) engin‑e. Ujedno, ORM obezbeđuje API za interakciju s podacima koji koriste dodatni moduli.

Prezentacioni sloj (Presentation layer) odgovoran je za prikaz podataka i interakciju s korisnikom. Klijent komunicira sa ORM API pozivom odgovarajućih metoda preko remote Procedure calls (RPC), koji prosleđuje zahteve Odoo serveru, koji posle procesiranja vraća podatke klijentu na dalju obradu.

Odoo standardni klijent je Web klijent koji podržava sve potrebe poslovnih aplikacija: login sesije, navigaciju kroz menije, liste podataka forme itd. Front‑end developeri mogu da prilagode  korisnički interfejs i dodaju nove funkcionalnosti u okviru konzistentnog korisničkog iskustva.

Odoo poseduje i komplementarni prezentacioni sloj – Website framework. On omogućava punu fleksibilnost za kreiranje Web stranica i izgradnju željenog korisničkog interfejsa uz dodatnu Web dizajn ekspertizu.

Pročitajte i:  Infolab LIS

PCPress.rs Image

Zbog  otvorenosti Odoo server API‑ja, moguće su i mnoge druge implementacije Odoo klijenata u drugim programskim jezicima. Postoje na desetine mobilnih Odoo aplikacija za iOS i Android. Potencijalnim korisnicima stoje na raspolaganju dva izdanja:

Odoo Enterprise Edition, koju isporučuje kompanija Odoo S.A. iz Belgije. Cene se formiraju na bazi broja korisnika i broja aplikacija, na bazi pretplate na mesečnom ili godišnjem nivou. Implementacija može biti izvršena na sopstvenom lokalnom serveru (on premise) ili na Odoo Cloud (Odoo online) uz pomoć nekog od partnera kompanije Odoo. Ovo izdanje je specijalno dizajnirano za potrebe malih i srednjih preduzeća, gde se svaka poslovna funkcija zadovoljava posebnom aplikacijom.

Odoo Community Edition je besplatna opcija koju mogu implementirati sami korisnici ili po izboru neka od kompanija iz Odoo zajednice.

Za koga je Odoo

Odoo je posebno interesantan za brzorastuće kompanije. Implementacija može da krene sa izuzetno malim softverskim rešenjem, a potom da se postepeno dodaju nove funkcionalnosti kako se kompanija razvija. Fleksibilan i modularan pristup najbolje funkcioniše na primerima SME, jer obezbeđuje slobodu poslovanja i mogućnost brze adaptacije.

Fluktuacija u poslovanju nikad ne prestaje, a posebno je karakteristična za brzorastuće kompanije. Više nije najbitnije da se izabere najbolje rešenje za danas, već ono koje će najbolje pratiti buduće promene. Dugoročno uspešno planiranje sa softverskim rešenjem koje se jednostavno prilagođava ključna je odluka za rastući biznis.

Pročitajte i:  Pet razloga da vaša poslovna rešenja budu u oblaku

PCPress.rs Image

Odoo ekosistem

Stabilan razvoj Odoo platforme obezbeđen je kroz Odoo ekosistem koji čine:

Kompanija Odoo S.A iz Brisela koja obezbeđuje

 • Dugoročnu viziju i strategiju
 • Razvoj ključnih komponenti proizvoda
 • Servise za partnere i korisnike
 • Podršku u otklanjanju bagova

Odoo Community asocijacija (OCA) koja svojim aktivnostima:

 • Učestvuje u razvoju proizvoda
 • Obezbeđuje povratne informacije o proizvodu
 • Izveštava o bagovima

Mreža Odoo partnera:

 • Obezbeđuje servise krajnjim korisnicima
 • Razvija nove module
 • Razvija specifične nestandardne primene

Odoo korisnici:

 • Finansiraju Odoo ekosistem
 • Participiraju u razvoju pojedinih modula
 • Koriste rezultate servisa za podršku

Odoo APPS

Bez „bolnih“ integracija:

Poput iOS‑a i Android‑a, Odoo je pokrenuo Odoo Apps store, u kome se nalazi više od 19.000 aplikacija i modula koji pokrivaju raznovrsne poslovne potrebe. Nije potrebna posebna integracija između njih. Odoo moduli savršeno su integrisani međusobno, čime se obezbeđuje laka i efikasna automatizacija poslovnih procesa.

Korisna adresa: IRVAS

Autor: Ljubiša Jovev

Ovaj tekst je deo PC Press specijala posvećenog ERP rešenjima. Kompletan specijal je potpuno besplatan za čitanje i možete ga čitati u digitalnoj čitaonici ili ga preuzeti direktno odavde u PDF formatu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,