Zebra

Održana Konfindustrijina konferencija u Beogradu posvećena 5G tehnologijama i primenama

Stručnjaci predviđaju impresivan globalni, socijalni i ekonomski uticaj  5G, koji će koristiti celoj ekonomiji i širem društvu. Očekuje se da će 5G u narednim godinama proizvesti trilionske vrednosti prihoda, a da bi za sektore poput medicine i automobilske industrije 5G doslovno mogao predstavljati revoluciju.

Irena Brajović, direktorka Konfindustrije Srbija

Konferenciju Konfindustrije – Udruženja italijanskih industrijalaca u Srbiji,  pod nazivom 5G and enabled technologies conference” o 5G mreži i tehnologijama koje ona omogućava su otvorili direktorka Konfindustrije Irena Brajović, potpredsednik Konfinduistrije Romano Rosi, ambasador Italije Karlo Lo Kašo, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Počasni gosti 5G konferencije koja je otvorena danas u svečanoj Sali Skupštine grada su govorili o o mogućnostima 5G mreže i njenog uticaja kao i o tome šta je neophodno da bi 5G postala stvarnost sa posebnim fokusom na veću brzinu, nižu latenciju i mogućnost povezivanja mnogo više uređaja istovremeno. Govornici su se saglasili da će, kako 5G bude napredovala, bezbednost postati još veća potreba. Na današnjoj konferenciji će se analizirati i upotreba blockchain tehnologije kao garancija za privatnost, transparentnost i sigurnost.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojicic

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je prilikom otvaranja prisutne pozdravio sledećim rečima: „Razvoj Beograda u pravcu pametenog grada je naša jasna strategija, a širenje 5G mreže jedan je od ključnih faktora funkcionisanja. Nove tehnologije su značajne kao mogućnost za razvoj novih poslova i novih radnih mesta u našim gradovima. Radojičić je rekao da Beograd i Srbija teže da zadrže poziciju lidera u regionu u razvoju digitalne ekonomije i inovacija i podsetio da je u junu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu puštena u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji koja je na raspolaganju kompanijama, preduzetnicima i studentima tehničkih fakulteta za razvoj različitih tehnoloških rešenja. Projekcije su da će u narednih desetak godina u Beogradu živeti između 100.000 do 200.000 stanovnika više pa je stoga potreban sistem koji će moći da prikupi, obradi podatke i u realnom vremenu sinhronizovano odgovori potrebama, a 5G je vrlo obećavajuća mreža“ zaključio je Radojičić.

Pročitajte i:  Broj 5G korisnika širom sveta dostigao 200 miliona
Ministar za inovacije i tehnološki napredak Nenad Popović

Ministar za inovacije i tehnološki napredak Nenad Popović je pozdravivši mnogobrojne učesnike konferencije rekao da će tehnologija 5G biti infrastruktura za novu generaciju tehnoloških inovacija koje će oblikovati svet u narednoj deceniji, te da će 5G omogućiti još brži prenos podataka, ali i otvoriti nove poslove i stvoriti potrebu za zapošljavanjem najboljih inženjera.

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo je istakao da prisustvo ministra Popovića na 5G konferenciji pokazuje volju Vlade Srbije za saradnju sa italijanskom poslovnom zajednicom. „ 2019. godina je za bilateralne veze Srbije i Italije veoma važna godina, jer naše dve zemlje slave 140 diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva Italije i Srbije, istakao je ambasador i dodao da  se u Italiji već testiraju neke aplikacije koje se zasnivaju na 5G tehnologiji u velikim gradovima poput Rima, Milana, Torina i Napulja. Jedan od pilot projekata, nazvan „BariMatera 5G“, finansiran od strane Ministarstva ekonomskog razvoja sa više od šezdeset miliona evra  uključuje 52 javna i privatna partnera s ciljem da Bari i Matera postanu dva od prvih „5G gradova“ u Evropi.  „Zato me posebno raduje što grad Beograd koji je domaćin ove konferencije Konfindustrije i grad Niš danas učestvuju na ovom skupu. U ne tako dalekoj budućnosti, srpski i italijanski gradovi će biti još bliži zahvaljujući tehnologiji 5G,“ zaključio je ambasador Lo Kašo.

Pročitajte i:  Huawei planira da zarađuje licenciranjem 5G patenata

Potpredsednik Konfindustrije Romano Rosi je rekao da ima veliko zadovoljstvo i čast da otvori ovu konferenciju, četvrtu u nizu godišnjih „digital“ konferencija Konfindustrije Srbija koja je već postala važna tradicija i skup koji se svake jeseni fokusira na digitalnu revoluciju, revoluciju koja utiče i na naše profesionalne i privatne životima. „Konfindustrija je 2016. započela niz događaja koji su fokusirani na start-upove i mlade talenata, kojih Srbija ima u izobilju. Potom je organizovan i događaj čiji je domaćin bio izvanredni inkubator mladih talenata Naučno – tehnološki park Zvezdara.

Potpredsednik Konfindustrije Romano Rosi

„Prošle godine se Konfindustrija na „digital“ konferenciji bavila i vitalno važnim pitanjem sajber sigurnosti“, naglasio je Rosi i pozdravio saradnju sa prof. dr Dejanom Drajićem a zahvalio se i na podršci velikim telekomunikacijskim kompanijama koje posluju u Srbiji naglasivši da je Telenor već obavio prvo testiranje mreže 5G u Srbiji, simbolično, u tehnološkom parku Zvezdara. Rosi je dodao da će se na današnjoj konferenciji govoriti i o budućim planovima kompanije Erikson kao i o novim aplikacijama kompanija Nokia, Telegroup i Asseco. O aspektu 5G tehnlogije koja ima veoma koristan uticaj na svakodnevni život italijanskih gradova, imajući u vidu iskustvo iz Torina govoriće zamenik gradonačelnika Grada Torina Marko Pironti koji je zadužen za inovacije i sprovođenje strategije smart city koncepta koji će torinsko iskustvo uporediti s iskustvom Niša i Beograda, u saradnji sa Dragomirom Petronijevićem članom gradskog veća grada Beograda.

Pročitajte i:  Webiz virtuelna konferencija biće održana 8. i 9. aprila

Organizaciju ove konferencije su kroz pokroviteljstvo podržali Ambasada Italije i Grad Beograd.

Nakon uvodnih obraćanja usledila je panel diskusija pod nazivom 5G: ekosistem i izazovi promene 5G mreže u Srbiji sa moderatorom prof. dr Dejanom Drajićem koji je razgovarao sa Markom Jovićem direktorom opštih poslova kompanije VIP mobile, Pjerom Vučkovićem direktorom planiranja i tehnološke strategije u Telenoru i Nemanjom Ognjanovićem menadžerom odeljenja za osnovnu i tehnološku strategiju u Telekomu Srbija.

Specijalna gošća ove Konfindustrijine konferencije je Loreta Džozef,  savetnica brojnih vlada, međunarodnih organizacija i kompanija za blockchain tehnologije među kojima su OEBS i OECD. Osim brojnih domaćih eksperata i predstavnika telekomunikacionih operatera, na konferenciji je govorio i Đampaolo Fjorentino član Upravnog odbora zajedničke inicijative Evropske komisije i evropske IKT industrije „5G PPP“ (5G Infrastructure Public Private Partnership).

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,