Oracle ulaže 1,5 milijardi dolara u Saudijsku Arabiju

Oracle planira da uloži 1,5 milijardi dolara u Saudijsku Arabiju u narednim godinama. Kompanija želi da poveća svoje prisustvo u cloud računarstvu i otvara svoj treći sektor u Rijadu, naveo je zvaničnik kompanije.

PCPress.rs Image

Investicija će biti završena kroz nekoliko godina

Povećana potražnja za računarstvom u oblaku podstakla je tehnološke kompanije kao što su Oracle, Microsoft, Amazon i Google da postave data centre širom sveta kako bi ubrzali prenos podataka.

Saudijski zvaničnici su vršili pritisak na međunarodne kompanije. Oni žele da kompanije investiraju i premeste svoje regionalno sedište u Rijad kako bi imali koristi od vladinih ugovora.

„Završavamo planove za otvaranje sektora u Rijadu. Još uvek radimo sa našim dobavljačima pre nego što objavimo pravi datum“, rekao je Nick Redshaw, viši potpredsednik kompanije Oracle.

Redshaw je rekao da će investicija biti završena tokom nekoliko godina i nije naveo detalje. Takođe, on je dodao da će Oracle proširiti kapacitet svog cloud sektora Jeddah-u, koji je kompanija prvi put otvorila 2020. godine.

Iako Oracle zaostaje za svojim rivalima u trci da zauzme tržište računarstva u oblaku, bila je među prvim velikim tehnološkim kompanijama koje su otvorile data centar u Saudijskoj Arabiji.

Pročitajte i:  Oracle dostiže rekordnu visinu rasta zbog potražnje za veštačkom inteligencijom

Saudijska Arabija je uložilla stotine milijardi dolara za ekonomsku transformaciju, poznatu kao Vizija 2030, koju je vodi njen vladar prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

NEOM je deo nacionalnog razvojnog plana

Kraljevina Saudijska Arabija se bori da privuče direktne strane investicije. Strane investicije će biti jedan od glavnih stubova za ostvaranje projekta Vizija 2030. Projekat ima za cilj diverzifikaciju privrede dalje od nafte.

Strane investicije dostigle su nešto manje od 4,1 milijarde dolara u prvoj polovini 2022. godine. To predstavlja samo delić ambicioznog cilja od 100 milijardi dolara koji je postavljen za kraj ove decenije.

Dok Oracle sarađuje sa vladom, Saudijska Arabija pokušava da ohrabri strane firme da uspostave svoje centre u zemlji. Ako to ne žele rizikuju da izgube ugovore sa vladom i imaju rok do kraja 2023.godine da se slože sa tom odlukom.

„Blisko sarađujemo sa saudijskom vladom na finalizaciji planova oko uslova regionalnog sedišta. Objavićemo kada finalizujemo dogovor sa njima“, rekao je Redshaw.

Pročitajte i:  Važna uloga serverskog rack ormara u modernoj IT infrastrukturi

Oracle je takođe dobio ugovore od prestolonaslednikovog glavnog projekta NEOM vrednog 500 milijardi dolara.  NEOM je deo nacionalnog razvojnog plana, odnosno transformacije ekonomskih i društvenih reformi u koje je princ Muhamed uložio stotine milijardi dolara.

NEOM je jedan od naših najvećih korisnika cloud-a u Saudijskoj Arabiji, rekao je Redshaw.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,