OSKAR je bežični TV zvučnik napravljen za ljude sa oštećenim sluhom

Zamislite scenu: gledate film “Dina” (u pripremi za “Dinu 2”) i uživate.

PCPress.rs Image

Prenosni pojačivač glasa za filmske večeri

Onda, bum – dogodi se opet. Scena postaje ozbiljna, glasovi postaju šaputanja i jedna osoba iz grupe ne može čuti šta se govori usred buke peščanih crva. Kreće trka po daljinski upravljač, prosipa se čips, a raspoloženje se kvari.

To je navodno razlog zašto je stvoren novi bežični zvučnik OSKAR – kompanija Faller (koja ga proizvodi) je nova marka poznatog nemačkog stručnjaka za audio tehnologiju Sonoro, a njegovo nastajanje poteklo je iz ovog rastućeg realnog problema – problema sa sluhom.

Osnivač Marcell Faller odlučio je da pronađe način da pomogne svom ocu da ponovo uživa u gledanju televizije sa porodicom, pa je počeo da radi na OSKAR bežičnom pojačavaču govora za televizor. OSKAR je razvijen i dizajniran u Nemačkoj i sada je dostupan za 269 evra u Velikoj Britaniji i Evropi direktno od Faller-a, kao i preko Amazon-a i odabranih prodavaca TV-a i audio opreme. 

Zašto je baš ovaj bežični zvučnik drugačiji od najboljih soundbarova ili najboljih TV-a za zvuk? OSKAR se fokusira na dve stvari: jednostavnost upotrebe i definiciju dijaloga – a s obzirom da Nacionalni institut za zdravlje tvrdi da oko jedne trećine starijih odraslih osoba ima problema sa sluhom, to je dobra niša koju je identifikovao.

Proizvođač OSKAR-a nam kaže da ovde nema ničeg komplikovanog, samo jedan veliki kontrolni točkić na vrhu zvučnika za uključivanje/isključivanje i jačinu zvuka, plus jedno dugme za “Speech Filter” na strani, koje se može aktivirati da se prođe kroz tri postavke govora OSKAR-a.

OSKAR je pojačivač zvuka za televizor koji se može pohvaliti inovativnom tehnologijom za optimizaciju glasa. Kada se poveže na TV (opcije uključuju Bluetooth sa LC3, 3,5 mm aux-In, Toslink optički audio ulaz ili USB-C), aktivno naglašava glasove i važne frekvencijske pojaseve za govor, dok dinamički filtrira i minimizira ometajuću pozadinsku buku. Dva zvučnika punog opsega od 35mm i pasivni bas drajver su tu da obave glavni posao, a priložena stanica za punjenje omogućava jednostavan način punjenja pojačivača glasa kada nije u upotrebi. Faller tvrdi da će se iz OSKAR-a moći dobiti do 16 sati bežične reprodukcije, a potpuno će se napuniti u roku od četiri sata.

S obzirom na to da OSKAR možete postaviti neposredno pored sebe, ima prednost u odnosu na druge opcije kao što su Sonos Beam 2nd Gen soundbar na donjoj skali ili JBL Bar 1300X soundbar sa 5 zvezdica na visokoj skali, oba s opcijama poboljšanja govora. Ipak, teško je reći koja opcija je bolja bez testiranja samih uređaja. Važno je naglasiti da OSKAR predstavlja relativno jeftino i jednostavno rešenje, namenjeno starijim korisnicima. 

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,