Otapanje permafrosta i dalje gorući problem

Globalna tehnološka kompanija Epson drugu godinu zaredom nastavlja da ulaže napore u podizanje svesti o globalnom zagrevanju. Tema nove kampanje je širenje zelene površine na Arktiku i načini na koje industrije i potrošači mogu da smanje svoj uticaj na okolinu.

PCPress.rs Image

Kampanja se nastavlja na prošlogodišnju kampanju studija CreativeWorks koji je deo magazina National Geographic. Prošlogodišnja kampanja osvojila je  nagradu Webby za sadržaj za društvene mreže na temu održivosti, klimatskih promena i ekologije u kategoriji People’s Voice.

U ovogodišnjoj kampanji prof. Isla Myers-Smith, istraživačica magazina National Geographic i profesorka ekologije na Univerzitetu u Edinburgu, predstavlja svoje istraživanje koje pokazuje kako povećanje temperature i produženje toplih razdoblja uzrokuju fenomen koji se naziva „širenje zelene površine Arktika”.

Kako se temperature dižu, permafrost se otapa i ispušta ugljenik, koji se uglavnom nalazi u ostacima drevnog biljnog i životinjskog sveta. Zagrevanje tla doprinosi rastu višeg i gušćeg bilja, koje ne dopušta stvaranje snežnog pokrivača na tlu koje mu osigurava izolaciju, što podstiče dalje zagrevanje i oslobađanje ugljenika.

Naučnici predviđaju kako će se do 2100. godine velika količina svetskog permafrosta otopiti. Istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Nature Reviews Earth & Environment u januaru 2022. predviđa kako bi se otapanjem permafrosta u atmosferu moglo oslobađati čak 624 milijuna tona ugljen dioksida godišnje. Prof. Myers-Smith i njeni saradnici su objavili zasebno istraživanje u časopisu Nature Reviews Earth & Environment čiji su rezultati pokazali kako menjanje vegetacijskog sastava tundre i povećani rast grmlja, igra važnu ulogu u brzini otapanja permafrosta.

Pročitajte i:  Epson predstavlja najnoviju evoluciju linearnog inkdžet štampanja bez zagrevanja

Profesorka Isla Myers-Smith smatra kako je ključno da ljudi spoznaju razmere i uticaj ozelenjavanja Arktika na ceo svet i shvate kako čak i male promene u našim svakodnevnim životima mogu imati pozitivan uticaj na okolinu.

„Od uštede energije u svom domu do odlaska na posao biciklom i biranja lokalnih namirnica – svakim svojim izborom možemo napraviti promenu. Važno je da svi imamo na umu kako naši izbori utiču na okolinu, kako na naše neposredno okruženje, tako i na čitav svet.” Globalni predsednik Epsona Yasunori Ogawa istakao je: „Izrazito smo zadovoljni što već drugu godinu zaredom imamo saradnju sa CreativeWorks studiom NG kako bismo podigli svest o ozelenjavanju Arktika. Održivost se nalazi u srži svega što radimo, predani smo smanjenju sopstvenog uticaja na okolinu i nastojimo da pomognemo našim klijentima da čine isto.” Iz tog razloga je kompanija Epson prva predstavila asortiman štampača sa tehnologijom bez zagrevanja, koja upotrebljava malu količinu energije i ne zahteva mnogo dodatnih delova.

Epson se nada da će ovom kampanjom podstaći firme i potrošače da izaberu tehnologiju koja im može pomoći u smanjenju zagađenja. Epson veruje kako je to samo jedan od mnogih načina na koje potrošači i kompanije mogu da naprave razliku.

Pročitajte i:  Epson predstavlja najnoviju evoluciju linearnog inkdžet štampanja bez zagrevanja

Na sledećem linku možete pronaći više informacija o tehnologiji bez zagrevanja kompanije Epson: heatfree.epson.com

Informacije o tehnologiji bez topline

Tehnologija bez zagrevanja kompanije Epson podrazumeva da štampač pri izbacivanja mastila ne proizvodi toplotu. Umesto toga, sila deluje na Piezo element smanjujući štetnost po životnu sredinu, a istovremeno povećavajući produktivnost. Tehnologija bez upotrebe topline donosi četiri prednosti:

  • manja potrošnja struje
  • ušteda energije i novca
  • manje zamenskih delova, manji uticaj na okolinu
  • ušteda vremena ispisivanjem pri dosledno visokoj brzini, manje intervencija,veća produktivnost
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,