BIZIT plus

Tramp se vraća na YouTube i Facebook

Bivši američki predsednik Donald Trump  objavio je na YouTube i Facebooku, da se vratio tehnološkim platformama koje je koristio za svoj politički uspon sve dok nije prekinut nakon napada njegovih sledbenika na Kongres 6. januara 2021.

PCPress.rs Image

Objave na njegovoj Facebook stranici i YouTube kanalu, pod nazivom „VRAĆAM SE!“, prikazuju video CNN-a koji najavljuje Trump ov izbor za predsednika u trci protiv Hillary Clinton 2016. Zatim bledi na ekran „Trump  2024“.

„Izvinite što ste čekali“, kaže Trump  na snimku.

YouTube kompanije Alphabet Inc obnovio je Trumpov kanal krejem prošle nedelje. Meta Platforms Inc je ranije ove godine ponovo uspostavila Trump ove Facebook i Instagram naloge.

Njegov nalog na Twitteru je u novembru ponovo uspostavio novi vlasnik platforme Elon Musk, ali Trump još nije objavio ništa na Twitteru.

Trump je pokrenuo svoju neverovatnu predsedničku kampanju 2016. koristeći društvene mreže. Njegov povratak mu daje pristup ključnim sredstvima za političko prikupljanje sredstava, omogućavajući mu da dosegne kombinovanih 146 miliona pratilaca na tri glavne tehnološke platforme dok se još jednom kandiduje za predsednika 2024.

Pročitajte i:  Preskakanje: YouTube ima novu AI opciju

„Pažljivo smo procenili kontinuirani rizik od nasilja u stvarnom svetu, dok smo balansirali između šanse da glasači ravnopravno čuju glavne nacionalne kandidate uoči izbora“, naveo je YouTube u tvitu, pozivajući se na korak da vrati njegov nalog.

Trump ov tim za kampanju nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Njegov portparol kampanje rekao je za Fox News Digital u januaru da će povratak na Facebook „biti važan alat za kampanju 2024. da dopre do birača“.

Bivši predsednik je krajem 2021. osnovao sopstvenu platformu društvenih medija pod nazivom Truth Social, na koju se oslanjao da komunicira sa pristalicama tokom zabrane Twittera i Mete.

YouTube je zabranio Trump a 2021. zbog kršenja njegove politike protiv podsticanja nasilja nakon što su njegove pristalice upali u Kapitol SAD dok je Kongres potvrđivao pobedu Joe Bidena na predsedničkim izborima 2020. godine.

Protivnici Trump ovog povratka ukazuju na njegove poruke na Truth Social, gde ima skoro 5 miliona pratilaca, kao dokaz da i dalje predstavlja isti rizik koji je doveo do njegove suspenzije.

Pročitajte i:  Threads aplikacija prestigla je X (ranije poznatu kao Twitter) u brzini preuzimanja na mobilnim uređajima 

Trumpov povratak na YouTube i Facebook dešava se baš u trenutku kada kancelarija Okružnog tužioca Menhetna razmatra krivične optužbe vezane za isplate novca porno zvezdi tokom Trump ove kampanje 2016. godine, optužbe za koje Trump  i njegovi saveznici tvrde bez dokaza su politički motivisane.

Trump  se takođe suočava sa tužbom od 250 miliona dolara za građansku prevaru koju je pokrenula država Njujork, u kojoj se navodi da je decenijska šema manipulisala više od 200 procena vrednosti imovine i Trump ovom neto vrednošću da bi dobio bolje uslove od banaka i osiguravača. Trump  je ovo odelo nazvao lovom na veštice.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: