Otkriven radio signal iz druge galaksije

Da li smo konačno dobiti dokaz da nismo sami? Astronomi još uvek nisu sigurni kako da tumače misteriozni radio signal koji je stigao iz udaljene galaksije.

Otkriven radio signal iz druge galaksije

Teleskop u Kanadi je otkrio nepoznati radio signal čije je poreklo i dalje nejasno. U 13 intervala brzih radio-impulsa, tj. Fast Radio Burst (FRB), ponavljao se jedan neuobičajen ponavljajući signal. Emitovanje je dolazilo iz istog izvora udaljenog otprilike 1,5 milijardi svetlosnih godina. Misteriozni radio signal iz druge galaksije je zabeležen još samo jednom u prošlosti, od strane drugog teleskopa.

Na osnovu toga što postoji više emitovanja signala, možemo pretpostaviti da u svemiru postoji nešto više, što ne znamo. Sa više izvora za proučavanje, moći ćemo da razumemo ovu kosmičku slagalicu – odakle dolaze i šta ih izaziva“, rekla je Ingrid Stairs, astrofizičarka sa Univerziteta British Columbia.

Šta može da predstavlja radio signal iz druge galaksije?

Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment, tj. CHIME opservatorija se nalazi u Britanskoj Kolumbiji a sastoji se od četiri polucilindrične antene koje su duge po 100 metara. Njihova uloga je da svakodnevno nadgledaju severno nebo. Teleskop je počeo sa radom prošle godine, a ubrzo nakon toga je otkrio 13 radio-impulsa.

Pročitajte i:  Galaksija: Veza sa svetom

chime opservatorija posmatranje svemira

“Otkrili smo drugi ponavljajući signal i njegove osobine su vrlo slične onom prvom”, rekao je Shriharsh Tendulkar s Mekgil univerziteta u Kanadi.

FRB-ovi su kratki, brzi intervali radio talasa, koji se verovatno pojavljuju s gotovo drugog kraja svemira. Do sada su naučnici otkrili oko 60 jedinstvenih radio talasa i dva koja se ponavljaju. Oni veruju da bi se na nebu svakodnevno moglo pojavljivati čak do hiljadu FRB-ova. Postoje brojne teorije o tome što ih uzrokuje, ali nijedna nema jake dokaze.

Jedna od teorija je da je u pitanju trag neutronske zvezde sa snažnim magnetskim poljem koje se vrlo brzo rotira ili dve neturonske zvezde koje su u procesu spajanja. Manji broj eksperata (sa razvijenom maštom) smatra da se radi o nekoj vrsti vanzemaljskog svemirskog broda.

Izvor: BBC

Facebook komentari: