Pametna cucla prati nivoe elektrolita

Na Državnom univerzitetu u Vašingtonu tim je razvio pametnu cuclu koja može da obezbedi kontinuirano praćenje nivoa elektrolita u pljuvački. Merenja bi mogla da pomognu da se izbegne vađenje krvi dva puta dnevno za prevremeno rođenu bebu. Vađenje krvi je trenutno rutinska praksa za praćenje znakova dehidracije, što može biti opasno za prerano rođenu bebu.

PCPress.rs Image

Nova cucla koristi mikrofluidne kanale za uvlačenje pljuvačke unutra, a zatim senzori unutar uređaja mere koncentraciju jona natrijuma i kalijuma i bežično prenose podatke negovatelju preko Bluetooth-a.

Prevremeno rođena beba su neverovatno delikatna i zahtevaju mnogo nege. Stoga je poželjno učiniti ovu negu što je moguće više neinvazivnom. Rutinske prakse koje odrasli pacijenti dobro tolerišu, kao što je vađenje krvi, teže su za male bebe, a razvoj tehnika koje mogu pomoći da se ovo izbegne je dobrodošlo. „Često vidite slike NICU-a na kojima su bebe spojene na gomilu žica kako bi proverile svoje zdravstveno stanje, kao što su puls, disanje, telesna temperatura i krvni pritisak“, rekao je Jong-Hoon Kim, jedan od programera novi uređaj. „Želimo da se rešimo tih žica.“

Dehidracija može biti opasna za prevremeno rođene bebe, a trenutno će zdravstveno osoblje dva puta dnevno uzimati krv kako bi izmerilo nivoe elektrolita i procenilo da li je dehidracija problem. Međutim, ovo nije samo invazivno za bebu, već je intenzivan rad i daje samo snimak nivoa elektrolita dva puta dnevno.

„Znamo da prevremeno rođene bebe imaju veće šanse za preživljavanje ako dobiju visok kvalitet nege u prvom mesecu rođenja“, rekla je Kim. „Obično, u bolničkom okruženju, uzimaju krv od bebe dva puta dnevno, tako da dobiju samo dve tačke podataka. Ovaj uređaj je neinvazivan način za praćenje koncentracije elektrolita kod beba u realnom vremenu.

Metode za merenje nivoa elektrolita u pljuvački postoje, ali obično zahtevaju uzorak pljuvačke koji se ubacuje u glomaznu opremu. Ovi istraživači su se okrenuli dudi kao načinu za dobijanje merenja u realnom vremenu koja ne zahtevaju ručno uzorkovanje ili invazivno vađenje krvi.

Pametnoj dudi nije potrebna pumpa za kretanje pljuvačke, jer mikrofluidni kanali unutar nje prirodno uvlače pljuvačku kroz kapilarno delovanje. Do sada su istraživači testirali uređaj na određenom broju novorođenčadi i otkrili da su merenja elektrolita koje pruža uporediva sa onima dobijenim korišćenjem konvencionalnih vađenja krvi.

Izvor: medgaget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: