N Central domination

Pametne telefone često menjamo, ali ne razmišljamo o životnoj sredini

Mi naše pametne telefone često menjamo zato što je izašao novi i napredniji model sa više aplikacija, ali pri tome ne razmišljamo o životnoj sredini. Posebno u fazi proizvodnje, ne razmišljamo koji se sve materijali koriste kako bi se napravio jedan pametni telefon, pokazala je studija Francuske agencije za životnu okolinu  (Adame) i nevladine organizacije Frans Natir Enviroment (FNE).

PCPress.rs Image

Iznenadiće vas podatak da je od prvog lansiranja iPhone-a, prodato je sedam milijardi pametnih telefona u svetu i ta cifra raste.  Od 2008 pa do 2016, prodato je gotovo 1,5 milijardi pametnih telefona. Da bi se sastavio jedan pametni telefon koristi se više metala i to dva puta više nego za starije verzije mobilnih telefona.

Rude koje se vade za pametne telefone, vade se iz zemalja poput Kine to bi bio nedijum i Demokratske Republika Kongo gde se eksploatiše tantal, a ta eksplotacija može izazvati nemire i političke sukobe u Demokratskoj Republici Kongo.

Prema studiji, Francuzi menjaju telefon na svake dve godine, mada se ta zamena usporava promenom  modela operatera, u 88 odsto slučajeva aparati koji se odbacuju i dalje rade. U studiji se pominju psihološki i socijalni faktori kao objašnjenje česte promene telefona, mada oni nisu ni zamišljeni da budu trajni i da mogu da se poprave, niti da budu prilagodljivi kako vreme prođe, a baterije su zalepljene i zavarene.

Pročitajte i:  Kako blokirati spam poruke na Android telefonu ili iPhone-u

Dve organizacije navode, da svaki potrošač pre svake kupovine, može da navede specifikacije telefona i za kakvu upotrebu im je potreban. Korisnik može i svom aparatu da pruži „drugi život“ recikliranjem ili popravkom. „Samo 15 odsto telefona koja su prestala da se koriste sklupljaju se za reciklažu“, navodi Adame Evan Fanže.

Izvor: N1

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,

One thought on “Pametne telefone često menjamo, ali ne razmišljamo o životnoj sredini

Comments are closed.