N Central domination

Poljsku vladu trese spyware skandal

Nekoliko članova političkih opozicionih grupa u Poljskoj iznelo je dokaze da ih je hakovao špijunski softver Pegasus, što je izazvalo alarmantna pitanja o upotrebi softvera od strane poljske vlade.

Poljsku vladu trese spyware skandal

Poljska vlada poriče upotrebu špijunskog softvera Pegasus

Najalarmantniji slučaj odnosio se na lidera poljske stranke Građanska platforma, senatora Kšištofa Brejzua, čiji je telefon kompromitovan ukupno 33 puta u šest meseci pre izbora 2019. godine. Napade je otkrila Citizen Lab, grupa za istraživanje špijunskog softvera sa Univerziteta u Torontu, koja je obavila opsežan rad na Pegasus-u. Citizen Lab je ranije pronašao dokaze koji povezuju špijunski softver Pegasus sa ubistvom Džamala Kašogija.

Citizen Lab je takođe pronašao dokaze o špijuniranju advokata koji predstavlja poljske opozicione grupe i tužioca uključenog u slučaj protiv vladajuće stranke. U oba slučaja, tragovi špijunskog softvera Pegasus pronađeni su na uređajima meta. Uprkos dokazima, poljska vlada je uporno poricala bilo kakvu upotrebu špijunskog softvera, bilo za prikupljanje obaveštajnih podataka ili za nadzor u zemlji.

Ipak, skandal će verovatno imati značajne posledice po položaj Poljske u Evropskoj uniji i stvoriti razlog za dalju tehničku zaštitu protiv Pegaza. U novembru, Apple je podneo saveznu tužbu protiv NSO Group, tražeći trajnu zabranu korišćenja Apple proizvoda i usluga od strane kompanije. Amazon Web Services je blokirao sve naloge povezane sa NSO Group-om.

Pročitajte i:  NSO Group planira otpuštanje zaposlenih

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,