Računari i Galaksija

Preko 231 miliona e-poruka poslato svakog minuta u 2022. godini

Svaka e-poruka oslobađa 0,3 g ugljen-dioksida što znači da je oko 69.300.000 g ugljenika emitovano svakog minuta tokom 2022. godine.

PCPress.rs Image

Tokom 2022. godine svakog minuta je poslato neverovatnih 231 milion e-poruka. Tokom poslednjih deset godina upotreba digitalne komunikacije je eksponencijalnom porastu. Prenos e-pošte zahteva rad mrežne infrastrukture i severa koji troše znajačnu količinu energije. Postavlja se pitanje da li je e-pošta zelena?

Svaka e-poruka oslobađa 0,3 g ugljen-dioksida. A kako je ukupno tokom 2022. godine poslato svakog minuta 231 milion e-poruka oslobođeno je 70 miliona grama tokom svakog minuta. To nam ukazuje da je slanje e-pošte u velikoj meri zagađivač sredine iako nam se na prvi pogled čini da smo spasili jednu šumu.

Naime, jedan kilometar vožnje automobilom je ekvivalentan slanju 65 e-poruka u pogledu emisije ugljenika. Za godinu dana prosečna osoba u razvijeni državama približno oslobodi 136 kilograma ugljenika kroz e-poštu. To je otprilike pređenih 320 km automobilom. Ukupna upotreba e-pošte jednaka je kao sedam miliona automobila u vožnji kada je u pitanju emisija ugljenika.

E-pošta koja sadrži velike priloge oslobađa i do 50 g ugljenika, dok obična troši 0,3 g. Prosečna vrednost oslobođenog ugljenika nije predložena. Međutim jasno je da je oslobođeno značajno više ugljenika od prosečno očekivane vrednosti.

Tokom 2021. godine poslato je ukupno više od 306 milijardi e-poruka a do 2025. godine očekuje se godišnja „potrošnja“ veća od 376 milijardi. Iako, svaka e-poruka izgleda bezazleno ukupna emisija ugljenika je zabrinjavajuća.

Kada je reč o e-pošti i zagađivanju životne sredine veliki akcenat se stavlja na neželjenu poštu. Slanje, prijem i nenamerno skladištenje neželjene e-pošte troši energiju. Ako sagledamo veliku količinu neželjenih poruka širom sveta, moguće je uvideti značajan gubitak energije. Promena filtera za nepoželjnu poštu može da doprinese da se smanji emisija ugljenika. Ipak, ova intervencija nije dovoljna.

Izvor: techbusinessnews.com.au

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,