Top50 Glas publike

Približava se kometa Jelenin

PCPress.rs ImageKometu Jelenin, poznatu i pod astronomskim imenom C/2010 X1, prvi je video Leonid Jelenin desetog decembra 2010. U vreme otkrića, kometa je bila udaljena približno 647 miliona kilometara od Zemlje. Tokom protekla četiri meseca, kometa se približila Zemlji kako se bliži perihelu (tački najbližoj suncu). Recimo, četvrtog maja je bila udaljena 274 miliona kilometara.

Kometa Jelenin neće izazvati veliku senzaciju kad bude na tački najbližoj Zemlji i verovatno će biti potrebni dobar dvogled, vedro nebo i mračno izolovano mesto kako biste je videli čak i ako noć bude veoma vedra. To će biti šesnaestog oktobra ovde godine i tada će se nalaziti na udaljenosti od 35 miliona kilometara.

Iako su se na internetu pojavila nagađanja kako bi kometa mogla još više da se približi pod uticajem spoljnih sila, astronomi tvrde da to nije tačno. Ništa neće poremetiti njenu putanju niti će imati bilo kakav uticaj na Zemlju. Međutim, zanimljivo je da je reč o relativno mladoj kometi koja dolazi izdaleka. Taj hrabri mali putnik uskoro će ponovo izaći iz našeg sistema i niko neće čuti za kometu Jelenin još hiljadama godina.

Pročitajte i:  Zelena kometa prolazi pored Zemlje

Izvor: Science Daily

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,