Računari i Galaksija

Procurele informacije o 13. generaciji Intel desktop procesora

Dok se Intel sprema da objavi svoju 13. generaciju (Raptor Lake) desktop CPU-a, izgleda da je su procurele informacije i otkrile većinu ponude pre zvaničnog saopštenja.

PCPress.rs Image

Ipak, ovako vidimo samo deo priče

Prema slici objavljenoj na društvenoj mreži Billi Billi, procesori će imati do 24 jezgra i 36MB keš memorije, a većina modela će biti bolja od prethodnih. I 65W i 125W TDP S-serija i K-serija procesori su prikazani. Kao i obično, linija ide do Intel Core i9, koji će imati 24 jezgra: 8 jezgara performansi (P) i 16 efikasnih (E) jezgara. Sa Intelovog sastanka investitora ranije ove godine znamo da gledamo 32 niti, pošto E jezgra ne podržavaju hyperthreading. Pored toga što imaju više jezgara, ovi procesori imaju 36MB keš memorije umesto 30MB kao Intel Core i9-12900 modeli.

Takođe, ostatak sastava dobija poboljšanje. Intel Core i7 procesori iz 13. generacije imaće 16 jezgara (8P + 8E). Ovo je više od 12 jezgara (8P + 4E) u 12. generaciji. Čini se da većina Core i5 modela takođe ima 14 jezgara (6P + 8E), dok u 12. generaciji K serija ima 10 jezgara (6P + 4E), a S serija ima samo 6. (sva P jezgra). Core i5-13400 je drugačiji jer ima 6 P jezgara i 4 E jezgra. Core i3 procesor je jedini koji se nije promenio u pogledu broja jezgara ili keša. I dalje ima četiri P-jezgra i ništa drugo. Tabela ne prikazuje brzine takta pojačanja za svaki model, što je šteta.

Pročitajte i:  Vertiv i saradnja sa kompanijom Intel

Ovo zaista govori samo deo priče, jer će arhitektura jezgara biti promenjena kako bi bila brža i (nadamo se) efikasnija. Do sada, sve što je Intel rekao je da možemo očekivati povećanje performansi do 10 procenata, ali još nemamo tačne brojke. Prošle godine, u oktobru su najavljeni procesori 12. generacije, ali su detalji o arhitekturi izašli nešto ranije, pa se nadamo da nećemo morati predugo da čekamo.

Izvor: Digit.in

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,