Prvi orbitalni let Starshipa u decembru

Do sada, više puta je odložen prvi orbitalni probni let Starship-a.

PCPress.rs Image

Lansiranje je planirano početkom decembra

Prvi orbitalni probni let Starship-a konačno bi mogao da se dogodi sledećeg meseca. Mark Kirasich, viši zvaničnik NASA-e, koji nadgleda razvoj programa za mesec Artemis, otkrio je informaciju u vezi lansiranja Starship-a. Prema izveštajima, Kirasich je rekao da će NASA propratiti četiri velika leta Starship-a i da je prvi planiran početkom decembra.

Na osnovu planova koje je kompanija SpaceX ranije objavila, svemirska letelica Starship sa svojim Super Heavy busterom biće lansirana iz objekta u Boca Chica-i u Teksasu pod nazivom Starbase, gde je kompanija pravila prototip rakete. Kompanija očekuje da ceo probni let traje oko 90 minuta.

SpaceX planira prvi orbitalni let Starship-a od sredine 2021. godine. Međutim, probni let je stalno odlagan zbog različitih tehničkih i regulatornih razloga. FAA je zahtevala da se SpaceX pozabavi brojnim ekološkim problemima pre nego što odobri kompaniji proširenje objekta za lansiranje nazvanog Starbase.

Pročitajte i:  SpaceX: Veliki broj satelita bi mogao da ugrozi Zemlju

Agencija je tražila od SpaceX-a, da izvrši više od 75 izmena prema objavljenoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Portparol FAA, rekao je da će agencija odobriti kompaniji licencu za lansiranje “tek nakon što SpaceX pruži sve otvorene informacije a zatim ih agencija u potpunosti analizira”.

Takođe, SpaceX mora da sprovede više testova pre samog leta, uključujući statički test vatre svih 33 Raptor motora koji se nalaze na Super Heavy busteru.

Statički test vatre u julu nije uspeo zbog toga što se gorivo zapalilo ispod samog bustera. Sledeći pokušaj SpaceX-a u avgustu prošao je glatko. Kompanija je za test koristila samo jedan Raptor motor na rampi za lansiranje. Kompanija je pokretala samo motor na nekoliko sekundi kako bi inženjeri izbliza pogledali kako on funkcioniše.

Pre nego što SpaceX pošalje Starship u orbitu po prvi put verovatno će morati da sprovede još dodatnih testiranja. To naravno uključuje i statičko aktiviranje više Raptor motora.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,