SpaceX testira Starlink satelistku mobilnu uslugu

Elon Musk je ranije najavio da će kompanija T-Mobile koristiti satelite Starlink-a kako bi korisnicima omogućila pristup mreži u raznim delovima SAD.

PCPress.rs Image

Direktno povezivanje sa mobilnim telefonima

Prošlog leta, Elon Musk i izvršni direktor T-Mobile-a, Mike Sievert najavili su “Pokrivenost iznad i izvan granica”. To je zajednička inicijativa koja ima za cilj da poveže mobilne uređaje T-Mobile-a sa satelitskom pokrivenošću Starlink-a. Sada, SpaceX  se priprema da počne testiranje satelitske mobilne usluge.

Tokom diskusije na vodećem svetskom skup za industriju satelita i svemirskih tehnologija 2023, potpredsednik kompanije SpaceX za prodaju Jonathan Hofeller rekao je da kompanija planira da „počne da testira“ svoju satelistku mobilnu uslugu ove godine. “Puno ćemo naučiti radeći, ne samo analizirajući nego radeći s telekomunikacionim kompanijama.”

Hofeller nije konkretno naveo na koje kompanije misli. Međutim, njegova izjava se svakako poklapa sa Musk-ovom originalnom vizijom za partnerstvo sa T-Mobile-om. Musk je u avgustu obećao da će Starlink V2 biti lansiran 2023.godine. On je tada naveo da će se „signal emitovati direktno na mobilne telefone, eliminišući mrtve zone širom sveta“.

Pročitajte i:  Akcije Tesle padaju nakon što su isporuke pale za 8,5% u odnosu na pre godinu dana

U to vreme T-Mobile je naveo da će usluga pružiti „skoro potpunu pokrivenost” u većini Sjedinjenih Država. Kompanija je posebno istakla oblasti za koje je poznato da je teško pronaći dobar signal: nacionalne parkove, planinske lance, pustinje i druge udaljene lokacije.

U svakom slučaju, diskusija na sajmu je izgledala optimistično u pogledu budućnosti tehnologije satelit – mobilni uređaj. Izvršni direktor kompanije Lynk Global Charles Miller rekao je da satelitske mobilne usluge imaju potencijal da budu „najveća kategorija u satelitskoj industriji“.

Izvršni direktor kompanije Iridium Matt Desch, rekao je da je mobilna satelitska usluga samo kao početak. „Satelit treba da poveže sve i svuda“, rekao je Matt. Nova tehnologija treba da bude  sposobna za komunikaciju s računarima, vozilima i drugim uređajima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,