Zebra

Računarske veštine poslovi budućnosti

Društvo je u dubokoj krizi, a jedan od glavnih problema je nezaposlenost. Postoji li uopšte način da odaberete karijeru koja garantuje zaposlenje? Najsigurniji izbor u ovom trenutku su, sasvim izvesno, informacione tehnologije.

-edu-02-PC-press-fotoAko pratite medije u poslednje vreme, primetićete da se neka opšta mesta iznova pojavljuju. Odaberite nasumično nekoliko tekstova na temu društva, ekonomije ili politike iz dnevnih glasila, pa ih pretražite po ključnim rečima „nezaposlenost“, „nova radna mesta“, „mladi bez posla“… Zanimljivo, zar ne? Jedan od najbolnijih problema našeg društva koje je u dubokoj krizi jeste nezaposlenost, posebno nezaposlenost mladih, što za sobom vuče brojne druge ekonomske i socijalne probleme. Da stvari budu gore, sudeći po podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj mladih bez posla u Srbiji svakodnevno raste – više od 20.000 diplomiranih studenata je bez posla, a oko 30.000 je odustalo od traganja za poslom! Pored toga, među nezaposlenima je ogroman broj onih koji nemaju ni dana radnog iskustva i kojima je zbog toga još teže da pronađu posao.

Kladite se na IT

Najbolja i najsigurnija šansa za brzo pronalaženje dobrog i dobro plaćenog posla danas jeste ovladavanje računarskim veštinama i profesionalno usmerenje na polju informacionih tehnologija. Na tržištu rada najviše se traže programeri, administratori mreže i dizajneri.

U Srbiji, nažalost, ne postoji strategija koja povezuje obrazovanje i tržište rada, pa se zbog toga i događa da svake godine ostane više od pet hiljada nepopunjenih radnih mesta na poslovima u oblasti informacionih tehnologija. Zbog nedostatka stručnog kadra, IT kompanije neretko vrbuju buduće stručnjake još tokom školovanja, a odlične plate su zagarantovane budući da je, prema rezultatima istraživanja Republičkog zavoda za statistiku, prosečna bruto plata programera u jesen 2013. iznosila čak 105.813 dinara.

Šta je rešenje ovakve situacije? Idealno obrazovanje u oblasti informacionih tehnologija je ono koje obavezno uključuje praktičan rad. Studenti Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije ITS imaju priliku da tokom školovanja rade na realnim projektima u okviru poznatih IT kompanija. Koliko je ovo značajno za njihovu dalju karijeru pokazuju i podaci ove škole o uspešnosti diplomiranih studenata.  ITS‑ovo istraživanje došlo je do rezultata da je, od osnivanja škole, 2006. godine do danas, čak 92,57% diplomaca napravilo uspeh u svojoj karijeri, od čega je čak 84,26% zaposleno u struci, dok je 8,31% njih nastavilo školovanje.

Studenti ova škole imaju jedinstvenu priliku da se obučavaju za pravljenje mobilnih aplikacija, kroz dodatne projekte. Ovo je definitivno jedno od zanimanja budućnosti, sudeći po podacima najveće poslovne društvene mreže LinkedIn, prema kojoj su programeri mobilnih aplikacija Android I IOS najbrže rastuće zanimanje. Pre pet godina ovih profila gotovo da nije ni bilo, a sada ih ima preko 10.000 na ovoj mreži.

Kako pratiti zahteve tržišta koji se u IT‑ju stalno menjaju?

„Svake godine interno radimo sličnu analizu da bismo imali uvid u to kako se kreću trendovi na tržištu rada u Srbiji. Na osnovu ovih zaključaka, prilagođavamo i smišljamo svoje nastavne programe. Najvažnije nam je da naši studenti budu u toku sa savremenim poslovima i da njihova znanja budu aktuelna“, kaže Svetlana Anđelić, pomoćnik direktora za istraživanje na ITS.

Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS – analizirala je oglase za posao objavljene u našoj zemlji tokom 2013, i pokazala da su programerske veštine bile najtraženije u IT oblasti. U svim oglasima u kategoriji IT‑ja, objavljenim na portalima poslovi.infostud.com i www.poslovi.rs u periodu do decembra 2013, najčešće su bile tražene veštine poznavanja programskih jezika, pre svega Java i PHP, koji su zajedno bili prisutni u polovini svih oglasa. S druge strane, Delfi programeri kao da padaju u zaborav, pa se i poznavanje programskog jezika Paskal pojavilo u svega deset oglasa za posao. Zanimljivo je to da se ovakva situacija u Srbiji poklapa sa spiskom najtraženijih IT veština koju je za američko tržište izbacio Computerworld.com. Programiranje je bilo top IT veština u Americi i za 2013. i 2014. godinu. Informacione tehnologije karakteriše veoma dinamičan razvoj, u ovoj oblasti se čitavi koncepti promene svakih nekoliko godina, a iz dana u dan ovaj period postaje sve kraći, pa je važno držati korak s vremenom i tehnologijom i ovladavati upravo onim znanjima i veštinama koje se traže.

Istraživanje je pokazivalo da na polju scripting jezika, pored trenutno najpopularnijih HTML i JavaScript‑a, sve više raste potražnja za jezicima kao što su Python i Ruby, kao i da pored tehnologije ASP.NET sve više dobijaju na značaju Android i iOS, što ne čudi s obzirom na planetarnu popularnost ovih mobilnih platformi.

Najvažnije je adekvatno obrazovanje

Broj poslova u oblasti IT‑ja se konstantno povećava iz godine u godinu. U prethodnoj godini, broj oglasa u ovoj oblasti skočio je za neverovatnih 80%, a u 2013. godini trend porasta se nastavlja i broj se povećao čak za petinu, pokazuju podaci portala Infostud. Za uspešnu karijeru u ovoj oblasti adekvatno obrazovanje je od presudnog značaja. U kreiranju kurikuluma ITS‑a prihvaćeni su svetski standardi obrazovanja iz oblasti računarskih nauka, implementirani najkvalitetniji programi i ugrađena sopstvena iskustva osnivača iz višegodišnjeg rada na polju IT obrazovanja.

Visokoobrazovna ustanova ITS ima četiri studijska programa (Organizaciju poslovnih sistema, Informacione tehnologije, Računarsku multimediju i Elektronsko poslovanje) na kojima se studenti obučavaju za veliki broj različitih zanimanja iz oblasti informacionih tehnologija. Karakteristično za ITS je da, pored kvalitetnog obrazovanja, svojim studentima pruža i podršku u pronalaženju posla, kao i da preko Centra za razvoj karijere i u saradnji s velikim brojem kompanija na domaćem tržištu stalno radi na postizanju uspeha u njihovim karijerama. Studenti ITS‑a su prioritetno obavešteni o novim konkursima u najuspešnijim kompanijama i, na taj način, bolje pozicionirani u odnosu na konkurenciju.

Studentima ove obrazovne ustanove još tokom studija pruža se mogućnost da rade na realnim projektima u okviru kompanije, pa oni iz škole izlaze već osposobljeni za rad. Ovo je posebno značajno ako se ima na umu statistika navedena na početku ovog teksta i problem mladih koji ne mogu da pronađu posao zbog toga što nemaju radnog iskustva – studente ITS‑a neretko još tokom školovanja zapažaju vodeće IT kompanije, pa se odmah po završetku škole zapošljavaju u struci, što je svojevrstan sveti gral za sve današnje studente.

www.its.rs

Bojan Milosavljević

(Objavljeno u časpšisu PC#209)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: