BIZIT plus

Radna etika – bitna stavka za budući posao

Tokom poslednjih nekoliko godina, bilo je puno povuci-potegni između generacija milenijalaca i bejbi bumera kada je reč o njihovoj definiciji radne etike. Svaka od ove dve generacije kritikuje drugu zbog svojih definicija kako “naporan rad” izgleda. Za bejbi bumere, radna etika podrazumeva odrađivanje zadataka tačno na vreme, dok za milenijalce, radna etika podrazumeva “raditi pametnije, a ne teže” kako bi imali što više slobodnog vremena.

PCPress.rs Image

Bez obzira na to koju radnu etiku više volite, jedna činjenica stoji: ako se vaša definicija ne poklapa sa definicijom vašeg nadređenog, nećete se dugo zadržati na tom radnom mestu. Jedno od najboljih pitanja koje možete postaviti osobi koja vrši intervju za posao je: “Recite mi nešto o najuspešnijoj novoj osobi koji ste zaposlili u poslednjih nekoliko godina. Šta je učinila da bi se brzo uhodala u posao i kako je tako brzo prevazišla vaša očekivanja?” Ovo pitanje je korisno iz dva razloga.

Prvo, prisiljava rukovodioca koji vrši intervju da definiše šta je za njih “uspešan” zaposleni. Drugo, on opisuje radnu etiku koju su primenili da bi bili uspešni. Na osnovu odgovora menadžera, moći ćete brzo da shvatite da li je vaša radna etika odgovarajuća i da li se poklapa sa kompanijom za koju želite da radite. Bolje je da saznate odmah nego kasnije, kad već budete prihvatili posao da saznate da se nećete biti poštovani za vaše napore.

Pročitajte i:  Roche za zdraviji život

PCPress.rs Image

Ovo nije jedino pitanje koje bi trebalo da postavite, jer dobri intervjui za posao uključuju dvosmernu komunikaciju. Pored pripremanja kako biste odgovorili na mnoga pitanja, trebalo bi da imate i listu pripremljenih pitanja koja treba da postavite u intervjuu. Ovo pokazuje osobi koja vrši intervju nivo vašeg interesa i omogućava vam dalje prenošenje znanja i stručnosti. U suprotnom, možete da izgledate nepripremljeni i nezainteresovani, što nije u vašem interesu ako vam treba posao, a činjenica je da nije tako lako biti pozvan na intervju.

Izvor: Inc.com

Facebook komentari: