Ransomware: Povećan broj napada u odnosu na prošlu godinu

Od početka 2020. godine značajno se uvećao broj ransomware napada, pa je broj incidenata sedam puta veći nego 2019. godine.

PCPress.rs Image

Ransomware napadi poslednjih godina postaju sve opasniji, budući da napadači pokušavaju da enkriptuju što veći broj poslovnih mreža, a kako bi što pre dobili tražene otkupnine u Bitkoinu. Tako samo jedan napad može da donese zaradu od nekoliko stotina hiljada, čak miliona dolara. Broj napada se uvećao i od početka pandemije, budući da veliki broj zaposlenih radi od kuće, što utiče i na bezbednosne protokole. Problem nije samo u povećanom broju napada, već i u tome što taktike konstantno evoluiraju, te stare verzije ransomware-a brzo nestaju, a kako bi ustupile mesto novim, nepoznatim varijantama o kojima bezbednosni eksperti ne znaju ništa.

PCPress.rs Image

Tako ovi napadi sve više ugrožavaju organizacije i kompanije svih profila, a eksperti ističu da mogu da se spreče u samo nekoliko jednostavnih koraka. Naime, dovoljno je da se bezbednosne zakrpe primenjuju na vreme, a kako hakeri ne bi mogli da koriste poznate ranjivosti, te da se primenjuje višefaktorska autentifikacija, budući da sprečava napadače da dobiju potpuno kontrolu nad pogođenim sistemima. Administratori bi trebalo i da na vreme kreiraju backup, te ga stalno testiraju, a kako bi bili sigurni da će moći da povrate podatke u slučaju nekog incidenta.

Pročitajte i:  Spas: Kripto-novčanik za veću bezbednost

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,