N Central domination

Ransomware: Trend koji ugrožava bolnice u SAD

Na desetine bolnica u zapadnoj Virdžiniji i Ohaju otkazuje operacije nakon ransomware napada koji je onemogućio pristup IT sistemima.

PCPress.rs Image

Napadi su počeli 15. avgusta, a bolnice su pacijente odmah počele da preusmeravaju ka drugim klinikama. Sve pogođene ustanove su u vlasništvu Memorial Health System, a nadležni kažu da većina usluga neće biti dostupna sve dok se IT sistemi ne vrate u normalu.

Ovo nisu jedini napadi na zdravstvene institucije, pa se već neko vreme govori o ransomware epidemiji. Situacija se u poslednje tri godine pogoršala, a pored bolnica mete su i druge vitalne ustanove, te infrastrukture koje su od velikog značaja za svakodnevni život, te bezbednost građana.

PCPress.rs Image

Napadi na zdravstvene ustanove ipak najbolje ukazuju na to kakva nas budućnost čeka ako se ransomware problem ne reši na vreme. Neke grupe napadača su obećale da bolnice, škole i druge važne institucije neće biti njihove mete, ali značajan broj ipak ne bira, verovatno zbog toga što se do traženih otkupnina lakše stiže ukoliko država ne može da funkcioniše bez pogođenih institucija.

Pročitajte i:  SharkBot: Malver vreba iz Google prodavnice

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,