Top50 Glas publike

Ransomware: Web sajtovi za prijem novih članova

Analitičari iz bezbednosne firme Group-IB su početkom 2021. objavili da su se ransomware napadi više nego udvostručili u odnosu na isti period prošle godine. Nije se povećao samo broj napada, već i opseg, te kvalitet, a to znači samo jedno – ransomware donosi novac.

PCPress.rs Image

Ransomware bande rastu, a cyber kriminalci pronalaze nove načine da promovišu svoje aktivnosti. Prema poslednjima izveštajima, bar dve ransomware grupe koriste posebne web sajtove za promociju alata za enkripciju fajlova, te za regrutovanje novih članova. Tako je LockBit banda pre samo dve nedelje najavila poboljšanje za svoje alate, te obećala bolje brzine za enkripciju. Uz to su najavili i nove sisteme za regrutaciju, a novim partnerima se obežavaju najboli alati na tržištu, među njima i file-stealing (StealBit).

PCPress.rs Image

Ovaj LockBit potez je usledio nakon što je grupa pokušala da se vrati na veliki ruski forum koji je ranije zabranio ransomware teme. Zamisao im nije uspela, nakon čega su usledile nove kampanje, te web sajtovi na kojima novi članovi mogu da se regrutuju na miru.

Pročitajte i:  Kaspersky: Trendovi u sajberbezbednosti koji su obeležili godinu za nama u Srbiji

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,