Top50 Glas publike

Review: FSP napajanje vredno gejmerske pažnje

Fortron Source Power (FSP) je jedan od najvećih svetskih proizvođača napajanja, koji su do ove pozicije stigli kvalitetom i velikim brojem modela kojima pokrivaju sve profile korisnika. Na test su nam poslali FSP Hydro GE 650WFSP nastao je 1995. godine, a danas ima znanje i tradiciju kojom mnogi konkurenti ne mogu da se pohvale. Pritom ne govorimo samo o retail proizvodima za računare, već o mnogim OEM rešenjima, pa čak i napajanjima za uređaje kao što su industrijske jedinice, ali i LCD televizori, kao i za razne druge primene.

 

FSP Hydro GE 650W je kvalitetno napajanje iz nove Hydro GE serije koja, iako predstavlja premijum proizvod, ipak pripada nešto pristupačnijim modelima u portfoliju FSP-a. Dopada nam se to što je dizajn potpuno modularan i omogućava lako i uredno kabliranje koje će se dopasti svim korisnicima kojima je bitan izgled enterijera kućišta. Elektronika se hladi moćnim ventilatorom prečnika 135 mm koji se oslanja na hidroležajeve – rezultat je tih rad i dugovečnost. Konkretno, tokom većeg dela vremena nivo buke je oko 18 dB, a tek pri veoma velikom stepenu opterećenja od preko 70 odsto ventilator će zaći u obrtaje veće od 1000 rpm i proizvoditi više od 25 dB.

Pročitajte i:  Kako UPS-ovi pomažu u stabilnom napajanju: Sigurna zima kod kuće i na poslu

Pri maksimalnom broju obrtaja od 1600 rpm buka je 35 dB, što je i dalje veoma nizak nivo. Elektronika koja se nalazi unutra proizveo je Andyson koji je odličan izbor u ovoj kategoriji, a tu su i sve moguće zaštite, kao što su OCP, OVP, OPP, SCP, UVP i OTP, kao i aktivni PFC. Deklarisana efikasnost je 90 odsto, a tu je i 80 PLUS Gold sertifikat kao potvrda kvaliteta ugrađenih komponenti.

FSP izdvaja upotrebu kvalitetnih japanskih kondenzatora i ostale kvalitetne elektronike. Pohvalićemo dizajn koji se oslanja na jednu veoma snažnu +12 V granu koja je deklarisana na veoma visokih 54,2 A, odakle i dolazi deklarisanost na 650 vati, jer FSP ne računa ostale grane prilikom definisanja snage. U prevodu, mnogi manje pošteni proizvođači lako bi uračunali i snagu sa ostalih grana (+3,3 V i 5 V) i došli do 750 ili više vati. Stoga nas ne čudi to što i pored deklarisane snage od 650 W ovo napajanje raspolaže sa čak četiri 6+2-pin PCIe konektora, 12 SATA naponskih i tri 4-pinska molex priključka. Za kraj, treba pomenuti da su tu i dodatne nalepnice sa alternativnim bojama koje će vam pomoći da napajanje lakše uklopite u ostatak kućišta. Kvalitet koji FSP ime donosi sa sobom dolazi i u vidu garancije od pet godina, što govori u prilog dugovečnosti komponenti koje su ugrađene u Hydro GE napajanje.

Pročitajte i:  Kako UPS-ovi pomažu u stabilnom napajanju: Sigurna zima kod kuće i na poslu

Na napajanje smo povezali overklokovani Ryzen 7 1800X na 4,1 GHz u kombinaciji sa grafičkom kartom GeForce GTX 780 Ti, dva hard-diska od 2 TB i SSD-om. Sistem je bio potpuno stabilan i bez gotovo ikakvih oscilacija u naponu, što smo i očekivali iako su i Ryzen 7 i GTX 780 Ti prilično veliki potrošači. Na kraju, možemo samo reći da je i cena primerena, iako ne može da se kaže da je pristupačna svima. Ipak, kvalitet svih komponenti u kućištu vredi dodatne investicije, pa FSP Hydro GE 650 W predstavlja odličan izbor.

 

www.mid9.rs

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,