BIZIT plus

Review: LG 55SM9800PLA – Nanoćelije za dobar balans

Prva asocijacija kada se pomenu LG televizori jesu fantastični OLED ekrani, no usled cene, tržištu se moraju ponuditi i „klasični“ IPS ekrani. Logično je da LG forsira OLED, ali postoji interes da se i LED dovede na što viši nivo. Da vidimo šta donosi novi model!

PCPress.rs Image

IPS je već tu za odličan ugao gledanja, dok Nano Cell tehnologija (nekada se zvala IPS‑Nano) rešava pitanje veće palete boja i tačnosti prikaza. Nano Cell podrazumeva dodavanje još jednog kolor filtera koji apsorbuje određene talasane dužine koje emituje LED osvetljenje između piksela. Upravo je prikaz boja glavna karakteristika novog modela koja ga razlikuje od prethodnog.

SM8500PLA model koji smo testirali prošle godine (i bili zadovoljni mogućnostima) ima 10‑bitnu paletu koja se, u stvari, ostvaruje kroz 8‑bitnu paletu, ojačanu FRC metodom. FRC znači Frame Rate Control, a kada je potrebno prikazati neku nijansu koju sam panel ne može da prikaže, FRC sistem prikazuje dve susedne boje tokom dva frejma. Na ljudskom oku ostaje da stvori iluziju boje koje je negde između dve prikazane nijanse.

Pročitajte i:  Meta u saradnji sa kompanijom LG

PCPress.rs Image

SM9800PLA sada ima pravu 10‑bitnu paletu. Prikaz potpune 10‑bitne palete ima značaja kod HDR‑a, a zajedno sa odličnim kontrastom koji se dobija zonama s varijabilnim osvetljenjem kroz FALD Pro (Full Array Local Dimming Pro) tehnologiju, dobija se odlična podloga za reprodukciju HDR materijala kojeg ima sve više i zbog kojeg se investira u 4K televizore.

PCPress.rs Image

Vrhunsko procesiranje

PCPress.rs ImageElement koji znatno doprinosi ukupnom kvalitetu slike jeste vrhunsko procesiranje slike u svim situacijama, a za to je zadužen LG Alpha 7 procesor. Čak i video dosta slabijeg kvaliteta izgleda optimalno, pa bez obzira na to da li se prikazuje 4K HDR ili drugi sadržaj manje rezolucije, reprodukcija je stvarno odlična. Kada je softver u pitanju, 55SM9800PLA koristi WebOS 4.5 verziju LG operativnog sistema. Brzina i funkcionalnost veoma su dobre, pa je odziv na komande trenutan i gotovo da nema uobičajenog lag‑a koji je inače karakterističan za većinu televizora.

Daljinski upravljač ima odličnu pointer funkciju. Ona omogućava lakšu i bržu navigaciju kroz menije i aplikacije, što doprinosi ukupnom užitku u korišćenju ovog televizora. Za korisnike koji žele glasovne komande, to je moguće ali još ne i na našem jeziku. ThinQ tehnologije (vrsta AI softvera kroz Google Assistant funkciju) i glasovne komande rade i sve to generalno dobro funkcioniše, ali samo na engleskom. U praksi „pričanje s televizorom“ nije uvek optimalna opcija za kontrolu, na primer u kasnijim noćnim časovima. S druge strane, korisno je kada se može „reći“ YouTube aplikaciji da uradi određeno pretraživanje da se ne bi „bockalo“ po virtuelnoj tastaturi preko daljinskog upravljača.

Pročitajte i:  Na MWC 2024, budućnost tehnologije ekrana je jasna (i savitljiva)

PCPress.rs Image

Jedna od funkcija koja će se sigurno koristiti, odnosi se na četiri HDMI porta u 2.1 standardu. Ova HDMI verzija nudi skoro tri puta veću propusnu moć, što znači prostor za rezolucije do 10K pri čak 120 frejmova. Za 4K televizor kao što je 55SM9800PLA, to znači mogućnost da u 4K rezoluciji bude reprodukovano 120 frejmova. Kod HDMI 2.0 standarda, ograničenje je 60 za 4K rezoluciju.

Iako je LG 55SM9800PLA model koji se po ceni nalazi u srednjoj klasi, u pitanju je izuzetno dobar TV. Opet, ta sredina znači da su OLED modeli na samom vrhu pa je poređenje neminovno. Jasno je da se OLED i dalje smatra najboljom tehnologijom kada je reč o kvalitetu slike, ali je cena i dalje visoka. Zbog toga postoje modeli kao što je 55SM9800PLA, koji nudi kvalitet prikaza veoma blizak OLED kvalitetu. HDMI 2.1 podrška kod ovog LG modela veoma je značajna, i zasad retka kod 4K televizora, pa uz kvalitet slike koji ima, ovaj model je na vrhu liste onih koje smo testirali u ovoj godini.

Pročitajte i:  LG Digital Signage: Maksimum produktivnosti, ali i elegancije

PCPress.rs Image

Korisna adresa: LG televizori

Ovaj tekst je deo PC Press specijala posvećenog Televizorima i ekranima velikog formata. Kompletan specijal je potpuno besplatan za čitanje i možete ga čitati u digitalnoj čitaonici ili ga preuzeti direktno odavde u PDF formatu.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , , , , ,