Review: LG UltraGear 27GN600-B – Ekran za igrače

Ljubitelji igara trenutno nemaju problema s ponudom monitora, jer je tržište sasvim solidno opremljeno velikim brojem različitih modela u svim kategorijama. U nekoliko navrata testirali smo modele iz najekonomičnijeg spektra, a ovoga puta bacamo pogled na ono što nudi veliko ime kao što je LG.

PCPress.rs Image

U UltraGear seriji koju je LG namenio prvenstveno igračima nalazi se dosta modela u rasponu od 24 do 38 inča, dok mi ovoga puta testiramo novi 27” model koji je u ovom momentu optimalan izbor po više bitnih parametara. Rezolucija od 1920 x 1080 na ekranu od 27 inča predstavlja najbolji kompromis između dijagonale i oštrine prikaza. Sve veće od 27 inča jednostavno nije prikladno za Full HD rezoluciju, što se u igrama lako primećuje. Pogodnost ove rezolucije je i u činjenici da grafičke karte mnogo lakše postižu veći broj frejmova u sekundi nego što je to slučaj sa 1440p opcijama.

I G-Sync i Freesync

Kada monitor ima mogućnost osvežavanja od 144 Hz, kao što je slučaju sa 27GN600-B, onda je to uvek i broj frejmova koje želite da imate jer je tada ukupan ugođaj najbolji. U slučaju kada grafička karta ne može da isporuči 144 slika u sekundi, tu je pomoć u vidu Sync tehnologija. LG 27GN600-B podržava AMD FreeSync Premium i Nvidia G-Sync sisteme koji omogućavaju da se trenutno osvežavanje monitora sinhronizuje s brojem frejmova koja grafička karta prikazuje.

Pročitajte i:  Novi AOC gejming monitor od 280Hz ima neverovatno nisku cenu

PCPress.rs Image

Pored osvežavanja od 144 Hz koje je danas apsolutni standard za gejming monitore, očekuje se i brz odziv. LG 27GN600-B ima deklarisani GTG (Gray To Gray) odziv od 1 ms, što je trenutno najbolji rezultat. Čak i kada se izmeri kompletna brzina odziva, to je tek nešto preko 4 ms, tako da 27GN600-B ovde pruža odlične performanse. Optimalno podešavanje za ove rezultate je Normal ili Fast, jer se tada dobija ova brzina i prikaz slika koji je bez ghosting efekta. Na Fastest podešavanju ostvaruje se deklarisani minimalni odziv, ali tada se pomenuti efekat primećuje. Ulazni lag je takođe veoma nizak kod 27GN600-B, sa izmerenih 4,1 ms pri fiksnom osvežavanju od 144 Hz. Aktiviranje Sync tehnologija gotovo da ne pomera ovu vrednost, pa i po ovom parametru impresionira.

Sjajan IPS panel

Zadivljuje činjenica s kojim panelom LG 27GN600-B ostvaruje ove rezultate. Upotreba VA panela kod gejming monitora može se smatrati standardnom zbog povoljnog odnosa cene i mogućnosti. Izgleda da je to previše jednostavno za LG, pa se kod UltraGear monitora koriste IPS paneli. Ova tehnologija je uvek omogućavala najbolji kvalitet slike i odličan ugao gledanja, ali njom nije lako postići visoke učestanosti osvežavanja uz minimalni ulazni lag i brzinu odziva. Konstantnim razvojem IPS panela došlo se do momenta kada je moguće imati sve karakteristike u gejming monitoru.

Pročitajte i:  Novi napredni LG uređaji za moderan dom stigli su u Srbiju

PCPress.rs Image

Finalni rezultat je ne samo brzina panela već i reprodukcija boja, koja je uvek bila najjača strana IPS ekrana. 27GN600-B koristi 8-bitni panel (6 bit+FRC) koji može da prikaže 99 odsto boja iz sRGB spektra, pa je ukupan kvalitet slike odličan, posebno za jedan igrački monitor. Fabrička kalibracija je u startu već dovoljna dobra pa većina korisnika neće imati potrebu za dodatnim podešavanjima. Oni koji ipak žele da izvuku maksimum iz 27GN600-B to mogu učiniti i dobiti veoma dobar prikaz boja. HDR podrška kod 27GN600-B je tu kao bonus, s maksimalnim osvetljenjem od 350 nita. Od dodatnih stvari koje 27GN600-B poseduje izdvajamo izlaz za slušalice i opciju za aktiviranje „nišana” koji iscrtava monitor, što može biti korisno za neke igre.

PCPress.rs Image

Sve ove karakteristike čine 27GN600-B veoma kompletnim rešenjem, ne samo za igranje već i za sve standardne potrebe. LG 27GN600-B se u radnjama može pronaći po sasvim pristupačnoj ceni i veoma je primamljivo rešenje koje nudi odličan kvalitet slike uz sve prednosti brzog 144 Hz monitora.

Pročitajte i:  AGON by AOC širi svoju novu G4 gejming seriju

Korisna adresa: lg.com/rs

Facebook komentari: