ERP 2024

Review: Motorola Moto G7 i G7 Play – Gestovi i čist Android

Nakon Plus i Power modela Moto G7 linije, red je došao da se upoznamo i sa telefonima koji, pomalo paradoksalno, nisu u prvom planu. Šta nam nude Moto G7 i G7 Play? Nova generacija ima ponešto za svakoga, a ovi uređaji su najbolji primer u korist te teze

PCPress.rs Image
Jedan pored drugog: Moto G7 i Moto G7 Play

Šta je zajedničko svim Motorola telefonima nove generacije? Pre svega, Android 9 Pie u izvornoj formi, što će mnogi softverski čistunci pozdraviti. Odlične performanse rasterećenog operativnog sistema upotpunjene su podrškom za gestove, koje Motorola naziva Moto Experiences. Na taj način dodate su brojne funkcije i njima upotpunjene mogućnosti samog operativnog sistema i telefona. Telefoni imaju skenere otiska prsta na poleđini, ali i identičnu hardversku osnovu. Iako nemaju formalnu podršku za IP rejting, otporni su na prskanje vodom, pa i s te strane korisnici mogu biti mirni.

PCPress.rs ImageOba telefona karakteriše Snapdragon 632 čipset, osmojezgarno rešenje koje radi na (do) 1,8 GHz, s Adreno 509 grafikom. Interesantno je da se oba telefona baziraju na njemu, iako pokrivaju veoma različite cenovne opsege. Tu privremeno stižemo do kraja liste razlika: dok G7 nudi 4 GB RAM‑a i 64 GB skladišnog prostora, dotle se Play mora zadovoljiti sa 32 GB skladišta i samo 2 GB RAM‑a, što je tim čudnije ukoliko znamo da je prošlogodišnji G6 Play dolazio sa 3 GB. Iako je hardverska osnova solidna, odluka o implementaciji male količine RAM‑a ipak ograničava ovaj pristupačni telefon.

Pročitajte i:  Nova Android funkcija pomaže da izvučete više životnog veka baterije

Iako smo krenuli od zajedničkih karakteristika, razlike se među ovim telefonima uočavaju na prvi pogled. Dok je G7 veoma nalik na druge modele generacije, sa ekranom dijagonale 6,2 inča, dotle je G7 Play primetno kompaktniji, s dijagonalom ekrana od 5,7 inča. Pride, dok G7 ima mali kružni zarez, model Play ima ogroman zarez na gornjoj ivici. Najzad, jasna je i razlika u materijalima. G7 i spreda i pozadi koristi Corning Gorilla Glass 3 zaštitu, dok G7 Play samo spreda ima zaštitno staklo, dok je pozadi naborana plastika – sasvim u skladu s razlikom u ceni.

PCPress.rs Image
Široki zarez: Moto G7 Play

Ekrane ovih telefona, osim dimenzija, deli i rezolucija. Dok G7 Play mora da se zadovolji sa skromnih 1512×720, dotle G7 ima dosta bolji ekran, uz primetno veću rezoluciju 2270×1080 tačaka, te gustinu 405 ppi. Baterija je naizgled ista – 3000 mAh, ali postoji dobar razlog zašto je nismo stavili u deljene karakteristike. Iskustvo se podosta razlikuje, i baterija primetno duže traje na pristupačnijem Play modelu, za šta deo odgovornosti snosi visoka rezolucija ekrana G7 telefona. S druge strane, uz G7 stiže brzi punjač snage 15 W, pa će se baterija dopunjavati primetno brže, što je još jedna pogodnost nešto skupljeg telefona.

Pročitajte i:  Motorola sada poseduje Silent Sentinel kompaniju specijalizovanu za kamere za velike udaljenosti

PCPress.rs Image

Kamere su značajno različite. Iako i G7 Play ima čime da se podiči u svojoj kategoriji, zahvaljujući senzoru rezolucije 13 Mp koji podržava Phase Detection autofokus, Moto G7 nudi dual‑kamera sistem rezolucije 12+5 Mp sa stabilizacijom, što u praksi daje primetno bolje rezultate. Telefoni podržavaju 4K video‑snimanje, ali G7 Play nema nikakvu stabilizaciju, koju G7 ima u 1080p rezoluciji, pa je sasvim korektan u tom režimu snimanja. Za selfije, oba telefona se oslanjaju na prednju kameru rezolucije 8 Mp, a rezultati su korektni.

PCPress.rs Image
Preporuka urednika: Motorola Moto G7

Iako je Moto G7 nešto skuplji, uvek bismo odabrali da doplatimo malo za njegove mogućnosti. No, treba istaći i da s telefonima ove kompanije prosto ne možete da pogrešite. Domaći kupci imaju na raspolaganju jedinstvenu opciju – svi Motorola telefoni kupljeni u Srbiji mogu biti vraćeni u roku od 30 dana od dana kupovine, ukoliko korisnici nisu zadovoljni izborom, a očekuje se da bi fantastična akcija „Probaj Motorolu“, u koju su uključeni svi modeli Moto G7 linije, trebalo da traje tokom cele godine. Stoga nema bojazni – lako ćete pronaći Moto G7 telefon koji će zadovoljiti vaše ukuse i kriterijume!

Pročitajte i:  Novi Motorola edge 50 telefoni pomeraju granice svojim dizajnom, specifikacijama i kamerama

Korisna adresa: motorola.com/rs/sr/home

Facebook komentari: