BIZIT plus

Coming: SAP MOVE to S/4HANA, nova vizija poslovnog softverskog rešenja

SAP S/4HANA je nova vizija poslovnog softverskog rešenja čiji je cilj da olakša upravljanje poslovnim podacima, da ubrza njihovu analizu, a upotrebu učini jednostavnijom i intuitivnijom

PCPress.rs Image

Od 2010. godine i pojavljivanja SAP HANA rešenja SAP aplikacije, kao ERP i Business Suite, mogle su da rade sa bazom podataka ove platforme. Novi sistem S/4HANA predstavljen je 3. februara 2015. godine u Orlandu (Florida) i doneo je najveći pomak u SAP tehnologiji za poslednje dve decenije. Gartnerovi analitičari ocenili su da SAP S/4HANA menja koncept, funkcionalnost, migraciju i cene u odnosu na dotadašnji način rada. Do 21. aprila 2015. godine S/4HANA je već imala više od 370 kupaca, a u oktobru 2015. njihov broj prešao je 1.300. Rast je nastavljen i u narednom periodu, tako da je do 30. juna 2018. godine baza dostigla 8.900 kupaca.

Glavne prednosti SAP S/4HANA platforme

SAP S/4HANA je nov, potpuno redizajniran programski kod koji, zahvaljujući novom tehničkom konceptu, pojednostavljuje model čuvanja i analitiku podataka. Zahvaljujući konceptu tabela u memoriji i čuvanju na način na koji to čine programi za kompresiju, novi sistem omogućava obavljanje svih analiza u realnom vremenu. Rezultat svega toga je da jedna tabela, koja je u tradicionalnom modelu imala npr. 100 MB podataka sa pripadajućim indeksima, sada zauzima svega 10 MB podataka, dostupnih na velikim brzinama RAM memorije. Zahvaljujući velikim brzinama, moguće su i brze analize i korišćenje BI sistema u realnom vremenu.

PCPress.rs Image

Postoji više dobrih razloga za prelazak na SAP S/4HANA platformu, a ovo su neki od najvažnijih aduta:

 • Rad u realnom vremenu: S većom brzinom dobija se mogućnost uvida u sve transakcije u realnom vremenu, gde se sve odvija bez kasnije zakazanih operacija.
 • Analitika: Primena nove tehnologije omogućava da sve podatke obrađujete odmah, što rezultira bržim i kvalitetnijim informacijama na osnovu tako obrađenih podataka, a to je za menadžment od neprocenjivog značaja prilikom donošenja odluka.
 • Korisničko iskustvo: Nov izgled, značajno povećana produktivnost, pristup sa mobilnih uređaja (Fiori), brži pregledi i pretrage.
 • Nova platforma: SAP inženjeri i stručnjaci nastavljaju da rade na unapređenju ove platforme i obogaćivanju funkcija. U svakom slučaju, o implementaciji SAP S/4HANA platforme možete da se posavetujete sa stručnjacima, odnosno sa vašim partnerom za IT transformaciju poslovanja, koji će vam pomoći da napravite pravi izbor.
Pročitajte i:  Docus, 1c: Partnerstvo je ključ

Fiori 2.0 interfejs

PCPress.rs Image

Jedan od aduta SAP S/4HANA je novi interfejs – Fiori. SAP Fiori 2.0 je najnoviji koncept, fokusiran na povećanje produktivnosti zaposlenih. Novi interfejs donosi niz prednosti, među kojima se posebno izdvajaju:

 • Brz i direktan pristup važnim informacijama i aplikacijama;
 • Bolja i preglednija organizacija notifikacija;
 • Pomoć korisnicima pri odlučivanju o daljim koracima u procesu;
 • Bolja informisanost korisnika tokom akcija u sklopu procesa;
 • Povećanje zadovoljstva zaposlenih.

Fiori 2.0 odlikuje superioran dizajn svih SAP aplikacija, bilo na infrastrukturi korisnika ili kroz cloud. Tu je i nova vizuelna tema – Belize, koju možete prilagoditi korporativnom identitetu. SAP Fiori omogućava prikaz zasnovan na ulogama korisnika, a preko tog koncepta dobija se i šira radna površina sa notifikacijama. Ovakav prikaz omogućen je zahvaljujući SAP Web IDE tehnologiji, koja je osnova za elemente analitičke liste, report liste, stranice objekta, stranice rezimea i radne liste. Rezultat je pregledan prikaz na svim dijagonalama ekrana, od mobilnih uređaja do velikih desktop monitora.

PCPress.rs Image

Implementacija S/4HANA sistema

SAP S/4HANA sistem moguće je implementirati na više načina:

 • Nova implementacija: Radi se za kupce koji su imali neki drugi sistem i sada potpuno prelaze na SAP, implementirajući sistem od početka. To zahteva prvobitnu migraciju podataka. U ovom scenariju SAP S/4HANA sistem se implementira na standardni način, uz migriranje master i transakcionih podataka iz prethodnog sistema.
 • Konverzija starog SAP sistema u novi: Ukoliko kupac već ima stari SAP sistem i želi novi, u tom slučaju realizuje se konverzija starog sistema u novi. Ovaj scenario odvija se uz pomoć Software Update Manager-a (SUM) sa Database Migration Option (DMO), u slučaju da kupac prethodno nije imao SAP HANA bazu podataka.
 • Konsolidacija sistema: Ovo je konsolidacija lokalnog SAP sistema u globalni SAP S/4HANA sistem ili deljenje različitih delova sistema. Odnosi se pre svega na kupce koji žele da priključe jednu kompaniju postojećem SAP S/4HANA sistemu.
Pročitajte i:  Modoolar: Snaga ODOO open source platforme

PCPress.rs Image

SAP S/4HANA je dostupna on-premises (tradicionalna kupovina), u cloud-u ili preko hibridnog modela. On-premises verzija izdaje se godišnje, a cloud verzija kvartalno. Plan projekta implementacije podrazumeva određene korake koji bi trebalo da prethode samom prelasku na SAP S/4HANA sistem:

 • Priprema i provera sistema: Na početku sprovodi se tehnička analiza i provera sistema. Procenjuju se postojeća SAP platforma, baze podataka i operativni sistem. Zatim se kreira detaljan tehnički plan i postavljaju okvirni budžet i vremenski okvir. Na ovom koraku moguće je analizirati i načine za poboljšanje poslovanja i dodatno optimizovanje poslovnih procesa.
 • Analiza: Tokom ovog koraka mapiraju se poslovni procesi i prioriteti, pronalaze se eventualni problemi i „uska grla“ i procenjuje dodatni razvoj. Uz pomoć sesija u ovoj fazi moguće je bolje shvatiti uticaj novog SAP S/4HANA sistema.
 • Instalacija/konverzija: Priprema i migracija podataka do uvođenja SAP Fiori interfejsa i određivanje uloge korisnika. SAP S/4HANA predstavlja promenu u načinu poslovanja, pa je pri usvajanju neophodna saradnja korisnika.
 • Inovacije: Nakon implementacije započinju istraživanje inovacija, digitalni marketing, digitalna proizvodnja, robno računovodstvo. Na taj način ćete, u saradnji sa vašim partnerom, steći i konkurentsku prednost.
Pročitajte i:  Datalab: Kako AI transformiše korisničko iskustvo u PANTHEON ERP-u

PCPress.rs Image

SAP je lider i inicijator promena u svetu poslovnog softvera, a S/4HANA predstavlja kulminaciju kontinuiranog razvoja tokom četiri decenije i rezultiraće unapređenjem poslovnih procesa u više od 280.000 kompanija u kojima je SAP sistem nezamenjiva podrška poslovanju.

Autori: Miroslav Kržić i Nedeljko Kuduz

Korisna adresa: coming.rs

Ovaj tekst je deo PC Press specijala posvećenog ERP rešenjima. Kompletan specijal je potpuno besplatan za čitanje i možete ga čitati u digitalnoj čitaonici ili ga preuzeti direktno odavde u PDF formatu.

Facebook komentari: