Top50 Glas publike

Review: Nokia 8 – povratak na velika vrata

Jeste li nekada posedovali Nokia telefon? Legendarni 3310, 7710, N‑Gage, neki od modela sa Symbian OS‑om ili N serije, sve do pametnih Lumia… Nokia je vladala tržištem a sada, nakon „male“ pauze i promene vlasnika, stižu Nokia modeli sa Android OS-om. I to kakvi!

PCPress.rs Image

Nekadašnji najveći proizvođač mobilnih telefona na svetu Nokia nije se baš najbolje snašla s modernizacijom Symbian OS‑a, pa je bilo pokušaja pravljenja novog OS‑a, kao što je Maemo, dok nije ušla u partnerstvo s Microsoft‑om i prešla isključivo na Windows telefone. Brendu Lumia nije nedostajao kvalitet izrade niti hardver, ali je Windows izgubio trku sa Android‑om i iOS‑om koji su krupnim koracima grabili ka novim korisnicima. Microsoft je 2014. konačno i kupio mobilno poslovanje kompanije Nokia, ali je nedorečena poslovna politika dovela do skromnijih poslovnih rezultata, pa je Lumia nedavno otišla u zaborav.
Kompaniju koja je krajem prošle godine otkupila prava na Nokia brend pametnih telefona, HMD Global, formirali su bivši direktori kompanije Nokia sa željom da vrate staru slavu. Proizvodnja je izmeštena van Finske i poverena Foxconn‑u, a rezultat su Nokia 150, čuveni 3310, kao i Nokia 3, 5, 6 i 8 pametni telefoni. Isprobali smo najjači model jednostavnog naziva Nokia 8.

Na prvi pogled

Već na prvi pogled crno‑plavi monolit poseduje malo šmeka Lumia modela, što je posebno izraženo kada ga uzmete u ruku. Blago zaobljene ivice ekrana i zakošene bočne ivice ka zadnjoj strane čine da telefon deluje tanji nego što jeste i da veoma udobno leži u ruci. Aluminijumsko kućište je otporno na ogrebotine i ostavlja bolji utisak od plastičnog oklopa, a otvori bežičnih konekcija odlično su maskirani plastičnim elementima duž gornje i donje ivice telefona.PCPress.rs Image
U kućište u koje konkurencija bez problema smešta telefone s dijagonalom ekrana od 5,5 inča, Nokia je spakovala nešto manji displej – 5,3 inča. To postaje evidentno kada uključite ekran i vidite veliki prostor iznad i ispod njega. Apple takav dizajn forsira od početka i dosad se niko nije žalio. Zahvaljujući nešto većem „čelu“ i „bradi“, Nokia 8 ima fizičke tastere ispod ekrana, od kojih su dve poznate Android kontrole – trougao i kvadrat, između kojih se nalazi senzor otiska prsta, koji se ponaša i kao Home, s tim što nije reč o pravom tasteru. Gornji deo ima sočivo selfi kamere i zvučnik, s diskretnim Nokia logotipom u desnom uglu, ali je izostala je lampica za obaveštenja, što je šteta.PCPress.rs Image
Na gornjoj ivici je 3,5‑mm audio‑port, a sa suprotne strane USB 3.1 tip C, mrežica zvučnika i primarni mikrofon. Klackalica za regulaciju jačine zvuka je iznad Power tastera, nasuprot kojih se nalazi „tacnica“ za dve SIM kartice, odnosno jednu SIM i jednu SD karticu.
Zadnja strana ima centralni deo koji nosi dve kamere od 13 Mp – jednu monohromatsku i jednu u boji, dvobojni LED blic i laserski autofokus, o kojima ćemo nešto kasnije. Modul s kamerom i pratećim elementima blago je izbačen u odnosu na površinu zadnjeg dela, svega 0,5 mm.
Ekran dijagonale 5,3 inča obezbeđuje 2K rezoluciju i visoku gustinu piksela, mnogo veću od one koju ljudsko oko detektuje, ali kada se već prate trendovi, verujemo da Nokia nije imala mnogo izbora, iako bi rezolucija 1080p i te kako imala pozitivan uticaj na autonomiju baterije. IPS tip ekrana ispunio je sva očekivanja, boje su očekivano verne, s veoma dobrom osvetljenošću samog ekrana i odličnim kontrastom, koji je stajao rame uz rame sa AMOLED konkurencijom.
Senzor otiska prsta je brz, ali njegova mala površina otežava detekciju, pa je preporuka da otisak upamtite pod uglom koji najčešće koristite da se ne bi desilo da morate da ga otključavate iz nekoliko puta.

Pročitajte i:  Microsoft je navodno ponudio Sony-ju opciju da stavi Call of Duty na PlayStation Plus

Akumulator i optika

Iako skromnog kapaciteta (3090 mAh), baterija ovog telefona iznenađujuće je dobra, što znači da ćete pregurati ceo dan bez ikakvih problema, čak i ako intenzivno koristite telefon, pa ćete uveče najčešće ostajati sa 15‑20 odsto baterije. Ako volite da se igrate na telefonu, nabavite ipak i eksternu bateriju, jer Snapdragon 835 ne haje mnogo za autonomiju kada zatražite moćne GPU performanse. Dobrodošao je i QuickCharge 3.0, koji sa adapterom od 18 W bateriju puni do pola za oko pola sata.PCPress.rs Image
Zeiss optika na zadnjoj strani koristi popularnu sinergiju monohromatskog senzora za detekciju kontrasta i detalja, i senzora u boji (sa OIS) kako bi kreirao kvalitetnije fotografije i video. Fotografije su očekivano dobre, s dosta detalja, u klasi najboljih 13 Mp senzora koje smo videli. Kamera dozvoljava izbor između kamere u boji i monohromatske, kao i kombinaciju prednje i zadnje (Bothie). Isprobali smo i crno‑beli senzor i rezultat je odličan, a brzina kamere za svaku pohvalu. U oba slučaja šuma gotovo i da nema, s velikim dinamičkim rasponom boja, što se ponavlja i u slabijim svetlosnim uslovima. Preporučujemo i korišćenje HDR opcije, koja daje odlične rezultate kada imate problema sa svetlim i mračnim delovima, a u normalnim uslovima ne utiče previše na kvalitet, pa HDR možete ostaviti stalno aktiviranim, posebno što nismo primetili da on usporava rad telefona. Odlična je i panorama opcija, sa impresivnim spajanjem, bez vidljivih prelaza, osim elemenata koji nisu statični.
Prednja kamera ima isti senzor ali nema optičke stabilizacije i laserskog autofokusa. I bez ta dva elementa fotografije su izuzetne, možda i najbolje koje smo videli, čemu će se posebno obradovati ženski deo populacije i Instagram zvezdice. Bothie je zanimljiva opcija, ali nismo specijalno oduševljeni ovom mogućnošću, koja je posebno nezgodna jer zahteva dvostruko kadriranje istovremeno – i vas i onoga što fotografišete.PCPress.rs Image
I prednja i zadnja kamera omogućavaju 4K snimak u 30 fps sa surround zvukom zahvaljujući OZO audio‑tehnologiji i impelementiranim mikrofonima, pa je pored kvalitetnog snimka i zvuk veoma dobar.

Pročitajte i:  Microsoft će uskoro ponuditi ustupke EU

Mekši deo i performanse

Nokia 8 podseća na Nexus modele zbog „čistogAndroid‑a 7.1.1, što ima dobrih i loših strana. Pozitivno je to što je Vanilla Android uvek brži od verzija opterećenih dodatnim launcher‑ima i uvek ćete među prvima dobijati nove verzije softvera. S druge strane, nema onih dobrih prečica i specifičnih dodataka kojima se hvali svaki proizvođač. Provešćete dugo vremena u podešavanjima da pronađete pojedine opcije, kao što su prikazivanje procenta baterije pored sata ili opcije isključivanja plavog svetla uveče, ali ih nećete pronaći jer ih – nema. Fioka sa aplikacijama pokreće se pokretom odozdo nagore s početnog ekrana, a opcije podešavanja su minimalne. Ako volite Nexus telefone i Vanilla Android, oduševićete se, a ostalih 95 odsto korisnika instaliraće neki launcher kako bi mogao da iskoristi dodatne prečice, opcije prikaza, obaveštenja i slično.PCPress.rs Image
Nokia je implementirala takozvani Glance ekran, nešto što su imali kod telefona još pre desetak godina, kao i kod Lumia modela. Glance je neka vrsta Always‑on ekrana koji nije stalno aktivan. Kada je telefon zaključan, prikazuju se sat i nekolicina obaveštenja, koje se isključe posle dvadesetak minuta, ali se ponovo aktiviraju kada telefon oseti neki pokret.
Što se performansi tiče, Nokia je igrala na sigurno odabravši najbrži dostupan Snapdragon, bez onih marketinških opravdanja tipa „Ne treba vama toliko jak procesor, ovaj je sasvim dovoljan…“ Kada tome dodate i 4 GB memorije i 64 GB internog skladišta, ovaj telefon ne samo što na papiru deluje kao top‑model, već se tako ponaša i u praksi. Sintetički testovi stavljaju ga rame uz rame s konkurencijom, a jedna od prednosti svakako je izostanak dodatnog UI‑ja, pa je Nokia 8 često brža od konkurenata. Dodaćemo da UX testovi posebno izdvajaju ovaj telefon, a hvale vredni su i rezultati internog skladišta, pa su i čitanje i upis veoma visoko kotirani.PCPress.rs Image
O igrama nema potrebe trošiti reči – sve radi na najvišem nivou, što je i očekivano, s manjim zagrevanjem nego što smo očekivali, čemu verovatno doprinosi aluminijumsko kućište koje se ponaša kao veliki hladnjak i bolje provodi i oslobađa toplotu. Imajte na umu da Snapdragon pod opterećenjem prilično brzo troši bateriju, pa ako volite zahtevne igre, bez punjača ne računajte na više od tri‑četiri sata autonomije.
Najveći problem najjačeg Nokia modela jeste konkurencija. Ispred nje stoje HTC U11, Samsung S8, LG G6 i Apple iPhone 7, od kojih svako ima ozbiljne prednosti u odnosu na konkurenciju. Nokia 8 ima snažne adute – čisto Android okruženje, ozbiljne kamere, dobru autonomiju, kvalitetnu izradu i na kraju, tradiciju brenda, što je karta na koju ovaj proizvođač svakako igra. Ne zaboravimo ni to da će s preporučenom cenom Nokia verovatno biti najjeftiniji telefon na tržištu koji nudi premijum hardver, što nije stavka koju treba zaboraviti.PCPress.rs Image

Pročitajte i:  Kraj bezbednosnih ažuriranja za WIndows 7

www.nokia.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,