BIZIT plus

Review: Samsung Galaxy Note20 i Note20 Ultra

Svakog avgusta, deceniju unazad kompanija Samsung predstavlja créme de la créme svoje ponude pametnih telefona – Note seriju. Od prošle generacije u nomenklatura Samsung telefona dobila je sufikse kojima je izvršena klasifikacija i u najvišoj cenovnoj klasi. I dok je prošlogodišnji Note 10 imao svoju “+” verziju, nova generacija ima svoj Ultra model kao perjanicu ponude.

PCPress.rs Image

Od samog starta Samsung Galaxy Note je bio tip telefona za specifičnu publiku, međutim kako su se ekrani povećavali i performanse rasle, jedina stvar koja Note zaista razlikuje od telefona slične veličine i performansi je njegova olovčica. Iz ugla nekoga ko Note koristi generacijama unazad, olovka je vrlo koristan dodatak, ali je realnost da je brzo izgustirate i zaboravite na nju, osim u nekim specifičnim situacijama, kojih, ruku na srce, nema baš mnogo.

Bez obzira da li smatrate da je olovka koristan dodatak ili ne, Note ne bi bio to što jeste bez nje, i tu nema dileme. Prihvatajući dizajn predstavljen sa S20 serijom telefona Note 20 i Note 20 Ultra idu korak dalje, naglašavajući veliko kućište kamera na zadnjoj strani kao dominantan element nove generacije telefona.

Slični S20 seriji

Glavne razlike između “običnog” i Ultra modela kreću od veličine ekrana koje su skoro identične onima na S20+ i S20 Ultra modelima. Naravno govorimo o dijagonalama od 6,7 i 6,9 inča, respektivno, koje oba uređaja čine prilično velikim. I za razliku od sličnih telefona Note su uređaji koji su namenjeni korišćenju sa dve ruke, posebno zbog olovčice, ali i zbog dimenzija.

PCPress.rs Image

Ono što je takođe interesantno je da su oba Note 20 modela po dimenzijama malo kraći, ali i malo širi od pomenutih S20+ i S20 Ultra. Razlog za ovo je pre svega specifičan izgled Note serije koja nema popularne oble ivice, već oštrije tako da više podseća na pravu beležnicu, a ne treba zaboraviti ni potreban dodatni prostor unutar kućišta za olovčicu, koja je ove godine promenila stranu i sada se nalazi levo.

Igra stakla i plastike

Pored dimenzija, Note 20 Ultra je nekih 16 grama teži i poseduje staklo zaštićeno novim Gorilla Glass (7) Victus slojem napred i pozadi, dok manji Note ima Gorilla Glass 5 i plastična leđa, vrlo neuobičajen potez za ovu cenovnu klasu. Ram kućišta je metalan kod oba modela i nešto širi kod Note 20 modela pre svega jer njegov ekran nema zakrivljenje kao Note 20 Ultra.

PCPress.rs Image

Napomenućemo i da je kućište kamera na zadnjoj strani znatno više izraženo kod Ultra modela, pre svega zbog periskop sočiva, pa preporučujemo korišćenje zaštitne maske koja će izravnati zadnju površinu i omogućiti da telefon ravno leži leđima okrenutim na dole.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy AI: Nevidljivi robotski prijatelj

Neko voli prave, a neko krive (ekrane)

Ni tip ekrana nije isti kod ova dva telefona: premijum model poseduje veoma svetli zakrivljeni Dynamic AMOLED 2X ekran, dok je manji opremljen nešto slabijim ravnim Super AMOLED Plus panelom. Oba ekrana podržavaju HDR10+ i AlwaysOn funkcionalnost, ali se razlikuju po rezoluciji, koja je 3088 × 1440 piksela kod većeg i 2400 × 1080 piksela kod manjeg. Rezoluciju ne smatramo velikom prednošću, jer većina korisnika ionako koristi FHD+ rezoluciju na svojim telefonima zarad uštede baterije.

PCPress.rs Image

Još jedan razlog u korist FHD+ rezolucije je i podrška za osvežavanje od 120 Hz, koje je ovoga puta adaptivnog tipa. Ovo znači da će se brzina osvežavanja kretati između vrednosti 10, 30, 60 i 120 Hz, u zavisnosti od toga šta radite sa telefonom. Na ovaj način štedite bateriju kada gledate 30 fps video ili gledate fotografije, kada vam osvežavanje od 120 Hz zaista nije potrebno. Sa druge strane u situacijama kada nešto radite što zahteva čest kontakt sa ekranom, osvežavanje će se automatski popeti na maksimalnih 120 Hz, kao i u igrama. Na žalost, sve prednosti ovakvog sistema postaju evidentne paralelnim korišćenjem telefona sa ekranom od 60 Hz, kao što je Note 20.

Snapdragon 865+ za srećnike, a Exynos za sve ostale

Oba modela dolaze opremljeni osmojezgarnim Samsung Exynos 990 čipsetom sa 2+2+4 rasporedom jezgara. Dva najbrža Mongoose M5 jezgra rade na 2,73 GHz, slede dva Cortex A76 jezgra na 2,5 GHz i četiri nešto sporija Cortex A55 jezgra na 2 GHz. Grupisanjem različitih jezgara Samsung se trudi da maksimalno optimizuje performanse i potrošnju shodno potrebama korisnika, što je praksa koju ćemo sve češće viđati u budućnosti. Napomenućemo i da američko tržite umesto Exynos 990 koristi Snapdragon 865+ SOC koji po testovima ima neznatno bolje performanse i omogućava nešto bolju autonomiju.

PCPress.rs Image

Za igre se brine Mali G77 MP11 GPU koji uprkos visokim rezolucijama garantuje savršene performanse u svim igrama koje su dostupne na Android platformi. Sistem na raspolaganju ima 12 GB memorije kod Note 20 Ultra 5G, odnosno 8 GB kod Note 20 i Note 20 Ultra 4G(LTE). U zavisnosti od verzije, Note 20 Ultra može imati 256 ili 512 GB internog skladišta UFS 3.0 tipa, dodatno proširivog putem microSDXC kartica, dok će korisnici plastičnog Note 20 morati da se zadovolje sa 256 GB, bez mogućnosti proširenja. Oba modela dolaze u dual SIM varijantama sa podrškom za eSIM, što je jedna od pogodnosti koje ćemo sve češće viđati.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024):stil i funkcija u kompaktnom paketu

Za razliku od prethodne generacije olovčica je ostala vrlo slična, ali je unapređena komunikacija sa ekranom, koja je sa 42 ms kašnjenja kod Note 10+ skočila na 26 ms kod Note 20, odnosno na nestvarnih 9 ms kod Note 20 Ultra. Sa ovako dobrim odzivom, komunikacija olovke i ekrana je nešto najbliže pisanju pravom olovkom koje smo dosad videli, što će umetničke duše koje vole da crtaju itekako umeti da cene.

OneUI 2.5 korisnički interfejs Samsung Galaxy Note20 i Ultra telefona

Oba Note modela su zadržali IP68 vodonepropustnost koja garantuje da će kućište ostati suvo iznutra i nakon potapanja u 1,5 m vode na 30 minuta.

Ta velika grba na leđima…

Sistem kamera je još jedna ozbiljna razlika koja odvaja Note 20 od Ultra verzije. Iako poseduju po tri kamere, Note 20 je svoj sistem nasledio od modela S20+: glavna kamera 12 MP, zum kamera od 64 MP sa 3x optičkim uvećanjem i širokougaona od 12 MP sa uglom od 120°. Sa druge strane Note 20 Ultra više podseća na S20 Ultra: glavna kamera od 108 MP sa laserskim AF, zum kamera od 12 MP sa 5x optičkim uvećanjem i 50x hibridnim zumom, dok je širokougaona ostala ista na oba modela.

Snimci načinjeni kamerama Samsung Galaxy Note20 telefona

Slično je i sa selfi kamerom koja raspolaže sa 10 MP, širokougaonim kadrom i PDAF na nivou dva piksela. Glavne kamere na oba modela imaju mogućnost snimanja 8K u 24 fps bez stabilizacije, ali i 4K u 30 i 60 fps sa odličnom stabilizacijom. Video u 1080p je moguće snimati i u 240 fps, a za one koji vole da se igraju sa usporenim snimcima, tu je i dalje 720p u 960 fps.

Kada je kvalitet fotografija u pitanju, radi se o senzorima i optici koju smo već videli na S20 Ultra i S20+ modelima. Slike su odlične, sa širokom dinamikom kadra, odličnom redukcijom šuma i blago zasićenim bojama, karakterističnom za Samsung kamere nekoliko godina unazad. Bilo da koristite punu ili Quad Bayer rezoluciju na Ultra modelu, slike su oštre, vrlo detaljne i u klasi najboljih današnjice. Slično je i sa glavnim senzorom na Note 20 modelu. Iako ne raspolaže sa toliko MP kao kod Ultra modela, slike su zaista dobre, oštre i detaljne sa mnogo manje šuma nego što biste to očekivali, čak i u slabijim svetlosnim uslovima.

PCPress.rs Image
Samsung Galaxy Note20

Širokougaone kamere su odličan komplement glavnom senzoru, sa nešto mirnijim bojama u odnosu na primarnu kameru, i primetnom distorzijom kadra, i sa aktiviranom korekcijom sočiva.

Pročitajte i:  Samsung olakšava "uradi sam" popravke  

Telefoto sočivo kod Note 20 sposobno je za 3x uveličanje na 64 MP senzoru, dok je za 5x optički zum kod Ultra modela zaduženo sočivo periskop tipa sa senzorom od 12 MP. Zahvaljujući velikom senzoru, 3x uveličanje se kod Note 20 dobija kropovanjem velikog kadra, dok se 5x optički zum kod Ultra modela odvija kretanjem sočiva unutar kućišta koje je normalno postavljeno na zadnju stranu. U oba slučaja, optička stabilizacija slike je dobrodošla, a rezultati su značajno bolji kod Note 20 Ultra modela. Prosto, kod Note 20 se jasno vidi da je u pitanju sečenje dela kadra i njegovo izoštravanje, dok su nivo detalja i oštrina kod Ultra modela znatno bolji omogućavajući veliki zum i kvalitetne fotografije.

Snimci načinjeni kamerama Samsung Galaxy Note20 Ultra telefona

Zbog nešto većih dimenzija baterija je kod Ultra modela porasla sa 4300 mAh na 4500 mAh, ali je, zbog veličine ekrana autonomija ostala vrlo slična kod oba modela – oko dan i po. Sve moderne komunikacije su tu – WiFi 6, Bluetooth 5, USB-C 3.2, ali i brzo punjenje, koje je stalo na 25 W, koliko isporučuje punjač koji dolazi u paketu. Iako i Note 10+ i S20 serija podržavaju brzo punjenje na 45 W, nije previše jasno zbog čega je nova generacija Note ostala uskraćena za ovu opciju. Tu su i bežično punjenje, ali i punjenje drugih uređaja bez kabla.

Sa Note serijom dolazi nam i unapređena verzija One UI-ja – 2.5 sa dosta kozmetičkih poboljšanja, a tu je i bežična verzija DeX-a koja radi sa svim pametnim televizorima koji podržavaju Miracast mogućnosti.

U senci skupljeg modela

I dok je Note 20 Ultra sa sobom doneo niz lepih mogućnosti, ali i vrlo visoku cenu, dotle je Note 20 stigao s nekim kompromisnim rešenjima. Sa cenom od skoro 1000 evra dobijate telefon vrlo sličan S20+, sa olovčicom i plastičnim leđima, koji zaostaje za 300 evra skupljim Ultra modelom.

PCPress.rs Image
Izbor urednika: Samsung Galaxy Note20 Ultra

Ultra, sa druge strane, donosi kvalitetniji i svetliji ekran od 120 Hz sa većom rezolucijom, znatno unapređenje u radu sa olovčicom, bolji sistem kamera, bolju zaštitu ekrana i leđa (koja su staklena), kao i podršku za microSD kartice. I dok Note 20 Ultra opravdava svoje postojanje kao možda i najbolji telefon današnjice, Note 20 je ostao utešna nagrada, sa vrlo visokom cenom koja će svojim korisnicima “omogućiti” da ljubomorno gledaju na sve one koji su platili još 300 evra za Ultra model.

Facebook komentari: