BIZIT 2022

“Robocop” softver ne predviđa zločine bolje od običnih ljudi

Istraživači su nedavno zaključili da sistem veštačke inteligencije, koji je kreiran da predviđa da li će neki kriminalac ponovo počiniti isti ili sličan zločin, trenutno u tim predviđanjima nije bolji od običnih smrtnika koji nisu prošli obuku za taj posao.

PCPress.rs Image

Program za profilisanje prestupnika – COMPASkoristi se u određivanju profila kriminalaca u američkom pravnom sistemu od kada je kreiran 1998. godine, te o svakoj osobi prosuđuje na osnovu 137 zadatih osobina, uključujući i njihov prethodni kriminalni dosije, a kako bi predvideo da li će ponovo počiniti zločin u naredne dve godine. Oni koji se zalažu za mašinsko učenje, tvrdili su da bi veštačka inteligencija mogla da donosi objektivnije zaključke u odnosu na ljudska bića, budući da nije opterećena emocijama, te nekim drugim odlikama koje u ovakvima radnjama predstavljaju otežavajuću okolnost.

Ipak, kada je COMPAS suprotstavljen grupi ljudi koja nije prošla stručnu obuku za profilisanje prestupnika, nije prošao test. Naučnici koji su sproveli ovo istraživanje sakupili su informacije o 1.000 prestupnika, a ove su uključivale pol, starost i kriminalni dosije, te preko Amazon-ovog sajta Mechanical Turk regrutovali 50 učesnika, koji su potom dobili po 50 kratkih tekstova koji opisuju određene prestupnike, te sadrže osnovne podatke.

Pročitajte i:  Amazon se prilagođava pravilima Evropske unije

PCPress.rs Image

Kako se kasnije ispostavilo, učesnici su izneli tačna predviđanja u 67% slučajeva, dok je COMPAS to učinio u 65% slučajeva. To nije prvi put da se posumnjalo u ovaj softver, te je ProPublica 2017. godine upozorila da bi COMPAS mogao da ima predrasude na osnovu rasne pripadnosti, budući da je u njegovim predviđanjima među potencijalnim povratnicima uvek bilo više afro-amerikanaca.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,