BIZIT 23

Robot radi šta robot vidi: Nove uloge u modernoj medicini

Zašivanje rana nakon operacija je vitalni deo medicinskog procesa, ali često monoton, budući da se isti pokreti ponavljaju i do nekoliko stotina puta. Zahvaljujući zajedničkim naporima kompanije Intel i Berkley univerziteta taj posao bi uskoro mogli da preuzmu roboti koji procese uče iz video snimaka.

PCPress.rs Image

Stručnjaci su razvili poluautomatski AI sistem koji se zasniva na deep learning tehnologiji, a sistem je poneo ime Motion2Vec. Proces učenja je zamišljen tako da AI proučava snimke operacija, te zahvate koje prave ljudski doktori, pa se koncentriše na ušivanje rana, i to tako što poduhvat razlaže na pojedinačne pokrete, da bi nakon toga akciju ponovio sa popriličnom tačnošću.

Eksperti ističu da je vizuelno učenje daleko naprednije od prethodnih sistema u okviru kojih je sve bilo statično, a posebno ako se ima u vidu da samo YouTube dnevno dobije oko 500 sati novih sadržaja, što je nepresušna arhiva za različita znanja. I dok ljudska bića u svakom takvom videu mogu da pronađu smisao, te da nešto nauče, roboti za to još uvek nisu potpuno sposobni, budući da je sve što vide tek niz piksela. Motion2Vec je veliki korak u smeru robotskog razumevanja snimljenih sadržaja, pa bi u bliskoj budućnosti neki robot obogaćen ovom funkcionalnošću mogao da preuzme rutinske hirurške poslove.

Pročitajte i:  Detaljno o ​​Intelovom LGA1851 socketu sledeće generacije za matične ploče serije 800

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,