TrendMicro

Robotski kombi vozi bez vozača i prima autostopere

VisLabProšlog meseca smo na sajtu Google videli da je trenutna tehnologija automatizacije dovoljno pouzdana da vozi automobil umesto vas. Ali daleko je impresivnije što su četiri robotska kombija, koristeći tehnologiju sličnu onoj na guglu, prešla razdaljinu od Italije do Šangaja bez vozača. Inženjeri iz VisLab-a s Univerziteta u Parmi napravili su vozila na solarno napajanje koja se automatski navode po svakojakim putevima i vremenskim uslovima. VisLab je stvorio sisteme koji koriste lasere, radare i kamere da detektuju vozila, puteve, padine i pešake. Sistem za navigaciju uzeo je u obzir saobraćaj i vremenske uslove kako bi kompjuteri izabrali najbolji put.

Iako zbog solarnih panela nisu morali da se oslanjaju na gorivo, automatizovani kombiji su ipak morali da se pune osam sati pre tročasovnih vožnji. Zato je put trajao tri meseca, što je bilo zamorno ljudima koji su se vozili u njima. Budući da su se kombiji kretali brzinom manjom od šezdeset kilometara na čas, inženjeri su uglavnom samo posmatrali krajolik kroz prozor.

Jedan kombi je čak stao da poveze autostopera na putu! U Rusiji su sva četiri vozila zašla u pešačku zonu i saobraćajni policajac prišao je da napiše kazne ali ‒ nije zatekao vozače! Inženjeri u zadnjem delu ipak su uspeli da odgovore saobraćajce od pisanja kazni. Kombiji su takođe vozili noću, snalazili se na naplatnim rampama i uspevali da izbegnu sudare.

Izvor: VisLab

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,