Laptop leto 2022

Telefonske aplikacije protiv uznemiravanja žena

hollabackProšlo je godinu dana otkako je Vajolet Kitapa u metrou imala neprijatno iskustvo s čovekom koji se nepristojno trljao uz nju. Odmah nakon toga, pridružila se onlajn grupi ihollaback.org koja ohrabruje žene da objavljuju svoja iskustva o uznemiravanju kao deo kampanje da se stane na put tom obliku zlostavljanja o kojem se retko govori iako je rasprostranjen.

Istovremeno, tehnologija je priskočila u pomoć ženama kako bi mogle da fotografišu muškarce koji su ih uznemiravali i objave te fotografije ne bi li pomogle policiji i raskrinkale zlostavljače. Hollaback je proširio slučaj prijavljivanja uznemiravanja preko interneta na mobilne uređaje. Ove nedelje će biti puštena aplikacija za iPhone koja omogućava korisnicama da odmah prijave uznemiravanje. Podaci se odmah unose i Hollaback ubrzo šalje mejl kojim traži više pojedinosti o onome što se dogodilo.

Interaktivna tehnologija naročito je pogodna za dokumentovanje i borbu protiv uznemiravanja na ulici, kažu iz grupe Hollaback. Što više ljudi bude koristilo aplikaciju, baza podataka će postati vrednija kako bi grupa podelila saznanja s vlastima, utvrdila „kritične tačke“ i uhvatila zlostavljače. Razvijanje aplikacije za iPhone koštalo je približno petnaest hiljada dolara, koji su sakupljeni onlajn donacijama od deset dolara pa i manje, a napravila ju je tehnološka firma iz Bruklina OrangeMico. Aplikaciju za android besplatno je napravio Džil P. Dimond (Jill P. Dimond). Aplikacije koštaju devedeset devet centi.

Pročitajte i:  Apple smanjuje proizvodnju iPhone telefona i AirPods slušalica

Izvor: New York Times

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,