Rupa u gvozdenoj digitalnoj zavesi Rusije – VPN

Od kada je počeo rat u Ukrajini u Rusiji su na snagu stupile snage cenzure. Koliko rupa ima digitalna zavesa?

PCPress.rs Image

VPN kao prozor u svet

Od kada su u martu blokirani sajtovi u Rusiji korisnici su rešili da pronađu šemu kako da zaobiđu sva ograničenja. Najveća rupa je napravljena zahvaljujući ozloglašenom alatu koji pruža mogućnost da se surfuje po blokiranim sajtovima i tabu vestima. Reč je o šifrovanom digitalnom tunelu poznatom kao VPN. Više stotina hiljada korisnika dnveno skida VPN a više miliona korisnika iz Rusije se koristi ovim alatom.

Prednost VPN u Rusiji trenutno je ta što se ne vidi lokacija i identitet korisnika koji ga koristi. Kroz ovaj alat korisnici mogu da označe lokaciju koju žele odnosno onu za koju je neki sadržaj namenjen i da neometano pristupe svim sadržajima. To konkretno znači da ukoliko je neki sadržaj blokiran za korisnike u Srbiji, a dozvoljen u Kini, kroz VPN, odredimo da smo korisnik iz Kine i pristupimo blokiranom sadržaju neometano.

VPN se pokazao kao veoma koristan alat za razbijanje digitalne gvozdene zavese. Ali ovaj alat nije potreban samo korisnicima u Rusiji. Google je od uvek imao tihu cenzuru koja nam nije bila dovoljno jasna i činilo nam se uvek da možemo da pristupimo svim informacijama, što zapravo nikada nije bilo tačno. Mnogo veći obim vesti, informacija, dokumenata ili video snimaka možemo da gledamo kada koristimo VPN.

Pročitajte i:  88 procenata besplatnih Android VPN-ova nije bezbedno za upotrebu

VPN nam je koristan alat za istraživanje svih tema, samo je važno da znamo koju lokaciju treba da uključimo. Najednostavniji način upotrebe ovog alata je da koristimo lokaciju zemlje o kojoj ili u kojoj želimo da vršimo istraživanje. A vodič u izboru lokacije može da nam bude i jezik na kojem želimo da istražujemo.

Izvor: Washingtonpost

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,