BIZIT Seminar

Rusija preti blokadom Facebook-a

Ruske vlasti zapretile su 26. septembra blokadom američke društvene mreže Facebook u 2018, ukoliko ne bude poštovala novi zakon, kojim se od internet kompanija traži da pohranjuju lične podatke svojih korisnika u Rusiji.

PCPress.rs Image

Zakon, koji je usvojen 2014. usprkos žestokim kritikama i na snazi je od 2015, traži od stranih internet kompanija da u Rusiji pohrane lične podatke svojih ruskih korisnika. “Poštovanje tog zakona obvezno je za sve. U svakom slučaju učini ćemo da se zakon poštuje ili kompanija neće moći da radi na ruskom području”, izjavio je šef agencije za reguliranje telekomunikacija Aleksandar Žarov.  Istakao je kako čeka da ga Facebook obavesti o merama koje namerava da preduzme.

Nije prvi put da vlasti oštro nastupaju prema američkim internet divovima u vezi s primenom tog zakona koji je već doveo do blokade profesionalne mreže LinkedIn. Međutim, do najnovijih izjava dolazi u napetoj atmosferi, nekoliko dana nakon što je Facebook pristao da preda američkom Kongresu sadržaj poruka koje je finansirala Rusija kako bi uticala na predsedničke izbore 2016. Dolazi i u trenutku kad se Rusija priprema za vlastite predsedničke izbore u martu iduće godine.

Pročitajte i:  Još jedna ruska letelica spojena na MSS gubi rashladnu tečnost

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,