SAD ograničava investiranje Kine u IT kompanije

Trgovinski rat između Sjedinjenih američkih država i Kine ne samo da se ne smiruje, već postaje veoma ozbiljan. Američko ministarstvo finansija će, navodno, ograničiti investiranje kineskih kompanija u američke koje imaju “industrijski značajnu tehnologiju”.

Ukoliko odluka stupi na snagu, kompanije koje imaju više od 25 posto kineskog vlasništva neće moći da investiraju u IT kompanije koje američka vlada smatra važnim. Iako još nije određen tačan procenat kineskog učešća u vlasništvu kompanije koja bi investirala, poruka je jasna – Amerikanci ne žele da Kinezi imaju udeo u vlasništvu IT kompanija. Ovo je najnoviji potez u američko-kineskom trgovinskom ratu čija je žrtva i Evropska unija za koju takođe važe takse za uvoz određenih proizvoda, pre svega aluminijuma.

Novo zahlađenje trgovinskih odnosa SAD sa ostatkom sveta

Ova vest se prvi put čula u petak kada je američka vlada objavila da će kineska roba u vrednosti od 50 milijardi dolara biti carinjena sa 25%. Ipak, naglašeno je da će biti izuzeti proizvodi koje kupuju američki potrošači, kao što su televizori i mobilni telefoni. Takođe je napomenuto da neće biti dodatnog oporezivanja za Apple iPhone telefone koji se proizvode u Kini. 

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

Tenzija oko IT ulaganja započela je sa američkim blokiranjem poslovanja sa kineskom kompanijom ZTE. Ova kompanija se našla na granici bankrotstva zbog propalih poslova u Americi, ali uteha im je što je predsednik Trump rekao da se nada da će zabrana uskoro biti uklonjena.

Kad je američki predsednik Donald Trump u pitanju, teško je praviti bilo kakve dugoročne prognoze. Trgovinski rat Amerike i Kine može da se razreši za par dana ili da traje godinama, sve zavisi od volje prvog čoveka SAD. Ono što je sigurno je da su njegove odluke već izazvale negativne komentare čelnika Evropske unije čiji se proizvodi takođe dodatno oporezuju, nakon čega je usledio adekvatan odgovor. Ono što je sigurno je da trenutna situacija ne odgovara nikome. Ipak, ko zna možda će usled američke blokade, kineske investicije biti preusmerene u Srbiju i region. 

Izvor: CNET

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,