ePlaneta

SAE kreira standardizovanu verziju Teslinog punjača

Nova pobeda za NACS standard punjenja.

PCPress.rs Image

Sve veće prihvatanje NACS standarda

Teslin severnoamerički standard punjenja (NACS) je korak bliže tome da postane univerzalni i standarsni sistem za punjenje EV u SAD. SAE International, jedno od najvažnijih organa za standarde u automobilskoj industriji, najavilo je da radi na podršci za Teslin punjač. Ovaj potez će proizvođačima olakšati da dodaju NACS konektore u svoja vozila i svoje stanice za punjenje.

„Standardizacija NACS konektora će obezbediti sigurnost, proširen izbor, pouzdanost i pogodnost za proizvođače i dobavljače. Pre svega, biće proširen pristup punjenju. To je vrlo važno za korisnike“, navodi SAE. Prema organizaciji, Zajednička kancelarija za energetiku i transport SAD pomogla je u saradnji Tesle i SAE organizacije. Udruženje navodi da će stvoriti standardizovani NACS konektor u „brzom vremenskom okviru“, a sve u nadi da će poboljšati infrastrukturu za punjenje.

Najava stiže u trenutku kada je kompanija ChargePoint navela da bi kupci mogli da počnu da naručuju stanice za punjenje sa NACS konektorima. Kasnije ove godine, kompanija će ponuditi i adapter kao opciju za punjenje na kućnim sistemima. Prošlog meseca Ford, General Motors i Rivian najavili su da planiraju da usvoje NACS standard. Zauzvrat, to je navelo države kao što je Teksas da najave da će stanice za punjenje električnih vozila koje finansira vlada morati da poseduju Teslin konektor. Ako se nastavi sve veće prihvatanje NACS standarda pristalice poput Electrifi America moraće da preispitaju svoj stav o NACS standardu.

Pročitajte i:  Kina zadržava tržišnu prednost u razvoju baterija

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,