Samoobnavljajuće cipele zasnovane na 3D štampanoj gumi

Đonovi cipela se neminovno troše tokom upotrebe, ali naučnici su možda pronašli način da odgode vreme za kupovinu novih. Tim naučnika sa Souther California univerziteta uspeo je da stvori samoobnavljajuću 3D štampanu gumu koja bi mogla da bude idealna za obuću, gume za vozila, kao i za sve ostale gumene delove koji se habaju u svim drugim industrijama. Proces stvaranja ove gume zasniva se na 3D štampanju materijala sa foto-polimerizacijom (učvršćivanje smole sa svetlošću), pri čemu se toj smesi uvodi i oksidans u određenom odnosu, kako bi se dobila svojstva samoizlečenja, bez usporavanja procesa očvršćavanja.

PCPress.rs Image

Kao rezultat dobija se veoma izdržljiva guma koju je moguće napraviti u razumnom vremenskom periodu. Objekat čija izrada traje 20 minuta (kao što je đon cipele, na primer), presečen napola, može se na ovaj način sam od sebe popraviti za nekoliko časova. Što je temperatura toplija, to je proces samoobnavljanja brži. U laboratorijskim uslovima, na temperaturi od 60 stepeni celzijusa, proces obnavljanja pomenutog đona trajao je oko dva časa.

Nažalost, ovo još uvek nije spremno za svakodnevnu upotrebu. Potrebno je da se prvo pronađe način kako da se ovaj proces izrade gumenih proizvoda učini dostupnim za masovnu proizvodnju. Takođe, ako i kada ovaj izum bude dostupan svima, on će možda odložiti kupovinu novih cipela za neko vreme, ali čak iako se guma na đonu obnovi, gornji deo obuće će i dalje biti izložen dugotrajnoj eksploataciji (bez mogućnosti za oporavak).

Ipak, ovaj proboj je značajan ne samo u istraživačkom smislu, jer tim naučnika sa USC-a radi i na pronalaženju načina za samoobnavljanje tvrđih materijala, kao što je plastika, što će obezbediti još mnoga nova polja primene.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: , , ,