BIZIT plus

Samsung Galaxy Watch 4 Classic – Pametnije nego ikada

Samsung je bogato iskustvo u domenu pametnih satova krunisao Galaxy Watch 4 (Classic) serijom. Posle dugo vremena, južnokorejski gigant je napustio sopstvenu platformu i „priklonio se” Google carstvu – sada koristi operativni sistem Wear OS uz sufiks „Powered by Samsung”. Kako se to reflektovalo na uređaj i kakve su konkretne mogućnosti nove generacije Samsung-ovih pametnih satova?

PCPress.rs Image

U svemu – klasika

Classic model Galaxy Watch 4 serije pametnih satova opravdava svoje ime već na prvi pogled. Zaista u svakom pogledu deluje kao – klasični sat. Stiže s kućištem od nerđajućeg čelika, prečnika 46 mm (postoji i 42 mm varijanta), koje ostavlja odličan utisak. Super AMOLED ekran je zaštićen Corning Gorilla Glass DX staklom, a oko ekrana je rotirajuća krunica koja se naširoko koristi u interfejsu telefona i izuzetno je korisna u svakodnevnoj upotrebi, zajedno s dva dugmeta s desne strane. Pohvaljujemo izostavljanje elemenata koji štrče, poput točkića, budući da uglavnom smetaju prilikom vežbanja i sličnih aktivnosti.

PCPress.rs Image

Samsung u novoj seriji koristi Google-ov operativni sistem Wear OS u kombinaciji sa svojim One UI Watch interfejsom, koji ga čini prepoznatljivim svakome ko koristi Samsung telefone. Interfejs i aplikacije su međusobno kompatibilne, te rade i nadopunjuju se odlično. Preuzimanje i sinhronizacija obavljaju se automatski, tako da se kontakti, poruke, pozivi i slično direktno sinhronizuju. Postoje i brojni gestovi kojima se može brzo i intuitivno izvršiti određena operacija: recimo, da pomerite podlakticu dvaput gore/dole da primite poziv, okrenete zglob da odbijete poziv ili isključite alarm.

Pročitajte i:  Google predstavlja fenomenalnu novu Lumiere veštačku inteligenciju za kreiranje video sadržaja

PCPress.rs Image

Zdravlje u fokusu

Svi proizvođači pametnih satova akcenat bacaju na zdravlje. Stoga i Galaxy Watch 4 Classic teži da bude vaš saputnik u svim dnevnim aktivnostima, tu je da vas podstakne na trening s velikim brojem vežbi koje će automatski prepoznavati, meriti utrošene kalorije i slično. Tu je i praćenje sna s naprednim rezultatima spavanja, uz detekciju hrkanja.

PCPress.rs Image

Posebno nam se dopala sposobnost da sat jednostavnim električnim mikropulsevima pruži korisniku uvid u opšte stanje organizma. Dovoljno je da prislonite dva prsta na dugmiće sa strane i dobijete uvid u stanje organizma – BMI indeks, procenat vode i masti, telesni sastav i slično.

PCPress.rs Image

Da sve to bude moguće, upotrebljen je novi 3-u-1 bioaktivni senzor koji objedinjeno kontroliše tri senzora zdravstvenih funkcija – optički puls, električno srce i analizu bioelektričnom impedansom. Korisnici dobijaju vrlo precizne informacije o osnovnim parametrima organizma, poput pulsa, stresa i disanja, ali i naprednijih stavki, kao što su nivo kiseonika u krvi, mogućnost otkrivanja nepravilnog rada srca i slično – sve na vrlo jednostavan način. Za petnaestak sekundi prikupi se čak 2400 raznoraznih podataka. Sve se to sinhronizuje s telefonom i možete pratiti stanje organizma kroz duži period.

Pročitajte i:  Francuska kaznila Google sa 250 miliona dolara

PCPress.rs Image

Digitalni saputnik za svaku priliku

Da sve to radi lepo, stara se 5-nm Exynos W920 Dual Core procesor koji radi na 1,18 GHz, uz pomoć 1,5 GB RAM-a i 16 GB skladišnog prostora. Da, možete komotno iskopirati pozamašnu muzičku kolekciju, pa potom povezati Bluetooth slušalice i slušati muziku dok vežbate direktno sa sata. Baterija je mogla biti bolja – nama je trajala oko dva dana, a Samsung navodi četrdesetak sati „uobičajenog rada”. Možete da posmatrate ovako – više nego duplo bolje od Apple satova.

PCPress.rs Image

Na jednom mestu imate ličnog digitalnog saputnika i asistenta koji će se starati o svim mogućim parametrima vašeg zdravlja, puštati vam muziku, omogućiti da radite s notifikacijama ili se javljate na pozive, i to na vrlo jednostavan i praktičan način, uz odličan interfejs. Samsung Galaxy Watch 4 Classic je zasigurno jedan od najboljih pametnih satova danas. Videćemo u kom će se smeru dalje razvijati Google Wear OS platforma, a boljeg partnera od Samsung-a nisu mogli naći.

Pročitajte i:  Google otpušta stotine radnika koji se bave prodajom oglasa

PCPress.rs Image

Korisna adresa: samsung.com/rs

Facebook komentari: