TrendMicro

Samsung-ovi QLED 8K TV biće prvi televizori koje je sertifikovala 8K Association

Samsung je objavio da će njihovi 8K modeli iz QLED TV serije biti među prvim televizorima koje će sertifikovati novoosnovana 8K Association (8KA), što će se desiti tokom ove godine. To znači da će ovi televizori imati rezoluciju minimum 7.680 x 4.320 piksela, dok će osvetljenje dostizati bar 600 nit-a, a podržavaće i HDMI 2.1 i HEVC (H.265) standarde.

PCPress.rs Image

Sertifikacija će biti izuzetno važna za Samsung, pošto će moći da promoviše svoje televizore kao uređaje koje je validirao 8KA, što će biti potvrđeno i njihovim logoom na TV prijemnicima. Na taj način korisnici će moći da identifikuju premium 8K modele pre nego što se odluče za kupovinu.

Iako ovo zvuči kao obična najava, ona iza sebe krije mnogo više. Naime, na IFA 2019 sajmu LG je izrazio sumnju da Samsung-ovi 8K televizori ispunjavaju prave 8K specifikacije iako imaju dovoljan broj piksela. LG je tada tvrdio da se QLED pikseli ne mogu jasno međusobno razlikovati, pa je zato efektivna rezolucija manja od 8K. Svoju tvrdnju LG zasniva na merenjima International Committee for Display Metrology (ICDM) koja je osmislila test „modulacije kontrasta“ koji prikazuje naizmenične bele i crne linije širine jednog piksela, koje se zatim prebrojavaju. Što je više linija jasno diferencirano, to je slika na 8K TV-u jasnija i oštrija. Naravno da se stručnjaci za rezoluciju u Samsung-u, ali i van njega se ne slažu nužno sa ovom tvrdnjom. Njihov argument je da merenje ne uzima u obzir podatke o boji, a Samsung naglašava da se njihova 8K rezolucija ne zasniva na brojanju piksela, već na efektu koji se dobija kada se generiše slika. Uostalom, i sam ICDM je objavio saopštenje u kojem je umanjio LG-jeve tvrdnje. Kad smo već kod toga, kompanije kao što su Samsung, Panasonic i Hisense su deo 8K Association, dok LG nije njen deo.

Pročitajte i:  Profit Samsung-a u padu, prvi put u poslednje tri godine

Iako spor oko standarda nije toliko značajan za ove dve kompanije sa tehnološke strane, smatra se da će sertifikacija biti veliki plus za kompaniju prilikom prodaje 8K televizora. Većinu kupaca ne interesuju takve tehnikalije, ali ih interesuje da li je proizvod koji kupuju u skladu sa prihvaćenim standardima i to je karta na koju Samsung igra povodom ove sertifikacije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,